Jeżynowe serniczki na zimno

Ewelina
Ciasta
29.08.2014 20:52
Jeżynowe serniczki na zimno

Przepis

jeżynowe serniczki na zimno w szklankach

Bardzo łatwe i smaczne serniczki, idealne na upalną pogodę. Jeżyny były tak dojrzałe, że szkoda było nic z nich nie zrobić, a w lodówce był jogurt, który tracił ważność... Całkiem szybko wyszło coś pysznego :)

Składniki (na 8 niedużych szklaneczek, 1,5 litra płynu):

90 dag dojrzałych jeżyn

400 g jogurtu naturalnego

szklanka cukru

kilka kropel cytryny

25 g żelatyny

kremówka i owoce do ozdoby

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

Jeżyny opłukać i zblendować razem z cukrem, przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Dodać jogurt naturalny i zmiksować. Następnie dodawać stopniowo żelatynę ciągle miksując.

Przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki.

Udekorować kremówką i owocami.

SMACZNEGO!