Przepis
Kugel po raz pierwszy jadłam na warsztatach kuchni aszkenazyjskiej. Był przepyszny. Nie wiem czemu, ale przypominał mi obiad z czasów przedszkola.
Kugel z twarogiem i bananem
pół paczki makaronu kokardki
3 jajka
4 łyżki cukru trzcinowego
250g twarogu chudego
200g serka ziarnistego
średni banan
3 łyżki śmietany 18%
łyżka cynamonu
50g masła
3 łyżki rodzynek
Makaronu ugotuj al dente w nieosolonej wodzie. Do miski malaksera wbij jajka, dodaj cukier i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj twaróg, serek ziarnsity, banana i śmietanę. Całość dokładnie zmiksuj.
W rondelku rozpuść masło z łyżeczką cynamonu. Dodaj do masy serowo-jajecznej i dokładnie wymieszaj. Następnie dołóż do niej rodzynki i makaron. Dokłanie wymieszaj.
Dużą keksówkę wysmaruj masłem. Przelej do niej otrzymałą masę. Zapiekaj ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanych do 200 stopni.
Podawaj posypane prażonymi migdałami.