Zapiekanka z makaronu na słodko

Ewelina
Zapiekanki
28.08.2014 20:58
Zapiekanka z makaronu na słodko

Przepis

Kugel po raz pierwszy jadłam na warsztatach kuchni aszkenazyjskiej. Był przepyszny. Nie wiem czemu, ale przypominał mi obiad z czasów przedszkola.

Kugel z twarogiem i bananem

pół paczki makaronu kokardki

3 jajka

4 łyżki cukru trzcinowego

250g twarogu chudego

200g serka ziarnistego

średni banan

3 łyżki śmietany 18%

łyżka cynamonu

50g masła

3 łyżki rodzynek

Makaronu ugotuj al dente w nieosolonej wodzie. Do miski malaksera wbij jajka, dodaj cukier i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj twaróg, serek ziarnsity, banana i śmietanę. Całość dokładnie zmiksuj.

W rondelku rozpuść masło z łyżeczką cynamonu. Dodaj do masy serowo-jajecznej i dokładnie wymieszaj. Następnie dołóż do niej rodzynki i makaron. Dokłanie wymieszaj.

Dużą keksówkę wysmaruj masłem. Przelej do niej otrzymałą masę. Zapiekaj ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanych do 200 stopni.

Podawaj posypane prażonymi migdałami.