Przepis
1 pełna szklanka kaszy jaglanej
1,5 łyżki stopionego, schłodzonego masła
2,5 łyżki cukru
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
3 jaja
szczypta soli
masa serowa:
350 gramów zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu (może być z wiaderka)
2 kopiaste łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
dodatkowo:
około 400 gramów truskawek
bita śmietana lub ulubiony sos do polania
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie krótko przelewamy wrzątkiem (aby pozbyć się czasem występującej goryczki). Przekładamy ją do rondla, zalewamy dwiema pełnymi szklankami wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu do wyparowania wody i ugotowania kaszy, następnie lekko ją schładzamy. Potem dodajemy masło utarte z żółtkami i cukrami.
Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z kaszą.
Twaróg łączymy z cukrami i żółtkiem.
Kaszę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy masę twarogową i mieszamy łyżką by obie się połączyły.
Truskawki pozbawiamy szypułek, jeśli są duże, kroimy na pół.
Foremkę żaroodporną smarujemy masłem, na dno wylewamy kaszę z twarogiem, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Następnie układamy truskawki i przykrywamy je drugą częścią kaszy.
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złocistego koloru.
Serwujemy np. z bitą śmietaną i owocami.