zapiekanka z kaszy z twarogiem i truskawkami

Ewelina
Ciasta
01.06.2014 19:46
zapiekanka z kaszy z twarogiem i truskawkami

Przepis

1 pełna szklanka kaszy jaglanej

1,5 łyżki stopionego, schłodzonego masła

2,5 łyżki cukru

1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego

3 jaja

szczypta soli

masa serowa:

350 gramów zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu (może być z wiaderka)

2 kopiaste łyżki cukru

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

1 żółtko

dodatkowo:

około 400 gramów truskawek

bita śmietana lub ulubiony sos do polania

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie krótko przelewamy wrzątkiem (aby pozbyć się czasem występującej goryczki). Przekładamy ją do rondla, zalewamy dwiema pełnymi szklankami wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu do wyparowania wody i ugotowania kaszy, następnie lekko ją schładzamy. Potem dodajemy masło utarte z żółtkami i cukrami.

Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z kaszą.

Twaróg łączymy z cukrami i żółtkiem.

Kaszę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy masę twarogową i mieszamy łyżką by obie się połączyły.

Truskawki pozbawiamy szypułek, jeśli są duże, kroimy na pół.

Foremkę żaroodporną smarujemy masłem, na dno wylewamy kaszę z twarogiem, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Następnie układamy truskawki i przykrywamy je drugą częścią kaszy.

Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złocistego koloru.

Serwujemy np. z bitą śmietaną i owocami.