3 bit - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
28.08.2014 20:14
3 bit - BEZ PIECZENIA

Przepis

Składniki na dużą foremkę do pieczenia 23x38 cm:

1 puszka masy kajmakowej

6-7 paczek herbatników szkolnych

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

12 dag masła

4 łyżki mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

500 ml śmietany kremówki

żółta galaretka

kilka tabliczek gorzkiej czekolady

1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową rozgrzać, płynna i ciepłą wylać na ciasta i ułożyć na niej następną warstwę ciastek.

2. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami i obiema mąkami, wlać do wrzącego mleka. Gotować masę budyniową przez 2-3 minuty, a następnie zmiksować, aby masa była gładka. Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwa ciastek. Całą foremkę owinąć folią spożywczą i na kilka godzin wstawić do lodówki, aby ciasta zupełnie zmiękły.

3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do bitej śmietany i razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciastka. Na tarce zetrzeć grubą warstwę czekolady i posypać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby stężało i ładnie się kroiło.