Zupa z cukinii

Ewelina
Zupy
27.08.2014 21:54
Zupa z cukinii

Przepis

Zupa z cukinii z bursztynem

porcja na 3 osoby

500g cukinii

2 ząbki czosnku

cebula czerwona

ok. 1l bulionu drobiowego

pieprz czarny

łyżeczka ziół włoskich

szczypa soli himalajskiej

50g utartego sera bursztyn

oliwa aromatyzowana chilli

+ chipsy mięsne

Cukinię umyj dokładnie, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem.

Następnie dodaj cukinię, dopraw pieprzem, ziołami i solą. Duś na niewielkim ogniu ok. 10 minut, aż cukinia stanie się miękka.

Na koniec do garnak z cukinią wlej bulion i gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Zupę przełóż do blendera, dodaj ser i miksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku.

Zupę podawaj z grzankami lub chipsami mięsnymi :)