Przepis
Zupa z cukinii z bursztynem
porcja na 3 osoby
500g cukinii
2 ząbki czosnku
cebula czerwona
ok. 1l bulionu drobiowego
pieprz czarny
łyżeczka ziół włoskich
szczypa soli himalajskiej
50g utartego sera bursztyn
oliwa aromatyzowana chilli
+ chipsy mięsne
Cukinię umyj dokładnie, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem.
Następnie dodaj cukinię, dopraw pieprzem, ziołami i solą. Duś na niewielkim ogniu ok. 10 minut, aż cukinia stanie się miękka.
Na koniec do garnak z cukinią wlej bulion i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Zupę przełóż do blendera, dodaj ser i miksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku.
Zupę podawaj z grzankami lub chipsami mięsnymi :)