SKŁADNIKI: - 100g otrębów żytnich(ja używam firmy Sante) - gorąca woda - oregano - sól - pieprz - papryka ostra mielona - przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: - Otręby wsypać do miseczki, dodać przyprawy według uznania - Wlać taką ilość wody, aby wyrobić ciasto- u mnie to około 1/4 szklanki - Ciasto zagnieść - Przygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko- można ułatwić sobie to zadanie kładąc na deskę folię spożywczą- wtedy nic się nie przykleja - Z rozwałkowanego ciasta powycinać nożem trójkąty, następnie smażyć na patelni bez tłuszczu, z dwóch stron aż będą chrupiące - Porcja 100g to miseczka z poniższego zdjęcia Nachosy możemy chrupać same lub podawać z domowym sosem czosnkowym. Dla porównania 100g tortilla chips, które możemy kupić w Biedronce to 483kcal- 6g białka, 63g węglowodanów i 23g tłuszczu- proporcje zupełnie odwrotne. Ponadto 100g takich pyszności to niecałe 300kcal w tym 15g(!) białka, 26g węglowodanów i tylko 4g tłuszczu. Do jego przygotowania potrzebujemy 100g jogurtu greckiego(ja używam tego firmy Piątnica), ząbek czosnku, dodatkowo czosnek granulowany, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Każdego czasem dopada niepohamowana ochota na jakąś słoną przekąskę- sięgamy wtedy zazwyczaj po paczkę paluszków lub co gorsza chipsów, których nie możemy sobie później przebaczyć. Nie mówiąc już o wieczorach ze znajomymi, kiedy ze stołu kuszą nas przeróżne, tłuste i kaloryczne smakołyki.