Lekka zupa krem z cukinii

Ewelina
Zupy
16.06.2014 8:14
Lekka zupa krem z cukinii

Przepis

Potrzebujemy :

1/2 cukinii

1/2 czerwonej cebuli i 1/4 zwykłej

3 płaskie łyżki czerwonej soczewicy

ząbek czosnku

ziele angielskie ( 2 ziarenka) , liść laurowy, sól, pieprz.

łyżka jogurtu naturalnego

bulion - 1-1,5 szklanki

oliwa ( opcjonalnie)

Cukinię i cebulę kroimy.

Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę.

Dodajemy pokrojoną cukinię, solimy i pieprzymy i podsmażamy jeszcze przez jakieś 10 minut.Potem gotujemy bulion ,który doprawiamy wg uznania. Wrzucamy mieszankę i gotujemy wszystko przez 20-25 minut. Gdy cukinia stanie się miękka wszystko miksujemy.

Soczewicę gotujemy przez 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy na sitku z małymi oczkami.

Krem nalewamy do półmiska ,dodajemy ugotowaną soczewicę i polewamy jogurtem naturalnym.

Wartość kaloryczna 1 porcji : 160 kcal

Białko : 11 g

Tłuszcze : 1g

Węglowodany : 30 g

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną