Przepis
Potrzebujemy :
1/2 cukinii
1/2 czerwonej cebuli i 1/4 zwykłej
3 płaskie łyżki czerwonej soczewicy
ząbek czosnku
ziele angielskie ( 2 ziarenka) , liść laurowy, sól, pieprz.
łyżka jogurtu naturalnego
bulion - 1-1,5 szklanki
oliwa ( opcjonalnie)
Cukinię i cebulę kroimy.
Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę.
Dodajemy pokrojoną cukinię, solimy i pieprzymy i podsmażamy jeszcze przez jakieś 10 minut.Potem gotujemy bulion ,który doprawiamy wg uznania. Wrzucamy mieszankę i gotujemy wszystko przez 20-25 minut. Gdy cukinia stanie się miękka wszystko miksujemy.
Soczewicę gotujemy przez 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy na sitku z małymi oczkami.
Krem nalewamy do półmiska ,dodajemy ugotowaną soczewicę i polewamy jogurtem naturalnym.
Wartość kaloryczna 1 porcji : 160 kcal
Białko : 11 g
Tłuszcze : 1g
Węglowodany : 30 g