Przepis
2 cukinie (u mnie żółta i zielona)
750 ml bulionu
3 łyżki oliwy z oliwek
4-6 ząbków czosnku
2 łyżeczki curry
½ łyżeczki pieprzu cayenne
jogurt naturalny
świeża bazylia
Na początku należy przygotować cukinię, a więc obrać ją ze skórki, wydrążyć miękki środek z pestkami, pokroić w grubą kostkę oraz obrać czosnek.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy obrany ze skóry czosnek. Podsmażamy aby oddał smak do oliwy przez około 5 min. Dobrze jest często mieszać aby czosnek się nie przypalił. Po upływie 5 minut wrzucamy do garnka cukinię, mieszamy i dolewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy przyprawę curry oraz odrobinę pieprzu cayenne dla nadania ostrości.
Całość w bulionie dusimy przez ok. 10-15 minut, aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Jeżeli uznacie, że bulionu jest za dużo, można przed końcem duszenia zdjąć przykrywkę aby odparował, ewentualnie odlać jego część. Powinno go być tym mniej im gęstszy chcecie uzyskać krem.
Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło: http://pastelfood.wordpress.com/2014/08/10/zupa-krem-z-cukinii-z-curry/