Zupa porowa według Bridget Jones

Ewelina
Zupy
27.08.2014 10:07
Zupa porowa według Bridget Jones

Przepis

Korzystając z ,,powiedzmy długiego weekendu'' ( choć w sumie dla mnie to weekend jak każdy inny, bo zajęcia zaczynam zawsze od wtorkowego popołudnia) zabrałam się za wypróbowywanie przepisów z nowych książek. Padło na niebieską zupę Bridget Jones ;) A do zupy oczywiście seans filmowy i powrót do nadrabiania uczelnianych zaległości...

Przepis na tę zupkę pochodzi z książki ,,Kuchnia filowa" Pauliny Wnuk.

Zupa porowa

3 duże pory

4 ziemniaki

1 mały seler

1 pietruszka

1 cebula

2 łyżki masła

sól, pieprz

suszona papryczka chilli peperonico ( dodałam od siebie)

800ml wody

100ml śmietany kremówki

2-3 krople niebieskiego barwnika ( ja pominęłam)

Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy. Kroimy je w małą kostkę.

Pory dokładnie czyścimy i kroimy w krążki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka.

Na petelni rozgrzewamy masło, dodajemy pory i cebulę. Podsmażamy je przez 5 minut, a następnie przekładamy do miseczki.

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy pokrojone warzywa, sól, pieprz i papryczkę oraz podduszone pory i cebulę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Następnie całość blendujemy. Przed podaniem dodajemy śmietanę, a jeśli ktoś chce uzyskać efekt jak Bridget, dodajemy niebieski barwnik. ;)

PS. Podałam zupę z grzankami i chipsami mięsnymi, które można jak najbardziej pominąć.

Smacznego ;)