Ciasto krówka - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
30.01.2015 11:55
Ciasto krówka - BEZ PIECZENIA

Przepis

foremka 24 x 27 cm

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka,

2 łyżki maki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

100g krówek,

150g masła,

300g herbatników,

1/2 szklanki mleka do maczania herbatników,

120g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym.

W 200 ml mleka rozrobić mąki. Resztę mleka zagotować z krówkami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej.

Herbatniki dosłownie chwilkę maczać w mleku i układać na dnie blaszki. Rozsmarować masę budyniową i przykryć kolejną warstwą namoczonych ciastek. Posmarować masą krówkową.

Masa mascarpone:

250g serka mascarpone,

150g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym.

Serek mascarpone dokładnie zmiksować z masą krówkową. Masę równomiernie rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników.

Polewa:

100g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym,

2 łyżki masła,

2 łyżki mleka,

ok. 100g orzechów włoskich.

Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto przechowywać w lodówce.