Ciasto z budyniem malinowym

Ewelina
Ciasta
22.10.2014 15:27
Ciasto z budyniem malinowym

Przepis

Składniki:

biszkopt:

- 4 jajka

- 3/4 szkl. cukru

- cukier waniliowy

- pół szklanki mąki tortowej

- pół szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki maku

budyń:

- 3 budynie malinowe

- 4 łyżki cukru

- 1 litr mleka

- 200 g margaryny

- 24 herbatniki

polewa:

- czekolada mleczna

- 1 łyżka mleka

- 1 łyżka wody

- kokos do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, dodać mak i również wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25-30 minut w temp 180 C do suchego patyczka.

Budyń:

Ugotować budyń, rozpuszczając 3 budynie w 1 szklance mleka. Wystudzić. Margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu dalej miksując. Wyłożyć na upieczony biszkopt. Na budyń ułożyć herbatniki.

Polewa:

Do rondelka wkładamy czekoladę połamaną w kostkę, dodajemy wodę, mleko i rozpuszczamy. Polewamy herbatniki i posypujemy kokosem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną