Sernik na zimno truskawkowa zebra

Krzysztof
Przepisy
15.07.2014 12:06
Sernik na zimno truskawkowa zebra

Przepis

Blog > Komentarze do wpisu

« Sama natura.. Surówka z ananasem i papryką »

Sernik na zimno truskawkowa zebra

Truskawkowe szaleństwo jeszcze trwa.. U mnie też truskawkowo.. To ciasto przygotowałam mężowi z okazji jego urodzin i imienin.. Z uwagi na to, że ostatnio nie miałam za wiele czasu i sił, postanowiłam wybrać jeden z tych szybkich i pysznych wariantów. Biszkopt idealny, puszysty, o truskawkowym zabarwieniu. Sernik jedwabiście gładki, poprzecinany prążkami truskawkowej galaretki, niczym truskawkowa zebra. Wykończony glazurą truskawkową. Po pierwszym kawałku, musiałam sobie dokroić drugi .. no po prostu musiałam ..

Biszkopt,

Składniki:

- 5 jajek

- 3/4 szkl. cukru

- 2/3 szkl. mąki tortowej

- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej

- szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki) - można całkowicie pominąć

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy żółtka, mąki wymieszane z barwnikiem, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy.

Dodatkowo

- 0,5 kg truskawek

- 0,5 szkl. cukry pudru

- 1/4 szkl. wrzątku + 2 łyżki żelatyny

Truskawki miksujemy blenderem z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do truskawek jednocześnie mieszając.

Masa serowa

- 1 kg sera z wiaderka

- 1 szkl cukru pudru

- 2 pełne łyżki żelatyny

- pół łyżeczki aromatu migdałowego - nie jest obowiązkowy!

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 100 ml wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Ser łączymy z cukrem pudrem przy użyciu miksera, dodajemy do niego aromat migdałowy i sok z cytryny. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Powstałą masę serową wylewamy na wystudzony biszkopt, na przemian z truskawkową masą. Masy lejemy na środek biszkoptu, jedna na drugą. Serowa, truskawkowa, serowa, truskawkowa, aż do wykończenia mas. Odstawiamy do lodówki lub na chwilę do zamrażalki, aby masa stężała.

Truskawkowa glazura

- 250 ml zmiksowanej masy truskawkowej,

- cukier puder do smaku,

- 1 łyżeczka glukozy

- 3 łyżeczki żelatyny

- 1/4 szkl. wrzątku

Żelatynę rozpuścić w ugotowanej wodzie, ostudzić. Połączyć z resztą składników, poczekać aż masa zacznie trochę gęstnieć i wylewamy na stężałą masę serową i odstawiamy do lodówki.