Proporcje na tortownicę fi 18. Spód: - 2 opakowania herbatników po 60 g (teraz za każdym razem będę używać herbatników) - 50 g masła - 4-5 kostek czekolady gorzkiej Masa sernikowa: - 0,5 kg twarogu - 3/4 szkl. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, tzn. że tortownicę owiniętą szczelnie folią aluminiową układa się w drugim pojemniku, do którego wlewa się gorącą wodę do około 3/4 wysokości tortownicy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, Na 10 min przed końcem pieczenia, wyjąć sernik i wylać na niego warstwę wierzchnią ( śmietanowo-likierową) i ozdobić czekoladą. A może by taaak ...yhymm :)). Zrobiłam z tego co miałam pod ręką, zamiast ciastek digestive dałam zwykłe herbatniki (trudno jechać 15 km po ciastka digestive :p), a wierzch polałam gorzką czekoladą i wyszło coś fantastycznego. W ubiegłym tygodniu też był w sumie sernik-z jagodami. Wstawić jeszcze na dodatkowe 10 min do piekarnika, ostudzić, a następnie wstawić na całą nic do lodówki. śmietanki 30% - 3 jajka - olejek waniliowy - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/4 szkl. likieru Baileys - 1 czubata łyżka cukru - 2-3 kostki czekolady gorzkiej Ser zmielić 3 razy. Dostałam tyle pochwał za ten sernik, jak za żadne inne ciasto :)) Gdy sernik już w piekarniku przygotowujemy warstwę wierzchnią. Śmietanę wymieszać z cukrem, połączyć z likierem Baileys. myślę sobie, coś by pasowało zrobić na weekend... Piec około 60-70 min w temperaturze 170 st.C. Masło roztopić razem z czekoladą delikatnie ogrzewając.