Przepis
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
5 jajek
1½ szklanki cukru
2½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
¾ szklanki białej oranżady
1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego
2 - 3 łyżki kakao
2 - 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
Wykonanie:
Jajka ubijamy robotem recznym z cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym, ale juz na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania ( nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.