Sernik straciatella z truskawkami

Ewelina
Ciasta
01.04.2015 22:05
Sernik straciatella z truskawkami

Składniki

Składniki na spód:

75 g masła

150 g biszkoptów

50 g migdałów ze skórką

Składniki na masę serową:

6 łyżeczek żelatyny

100 g gorzkiej czekolady

400 g truskawek

500 g seka mascarpone

150 g kremówki 30%

100 g drobnego cukru

200 g jogurtu naturalnego

Składniki na polewę czekoladową:

150 g gorzkiej czekolady

ewentualnie 1 łyżeczkę masła

150 g kremówki 30%

truskawki do dekoracji

Przepis

Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.

Biszkopty rozkruszyłam.

Migdały rozdrobniłam w blenderze.

Masło roztopiłam, wystudziłam i wsypałam rozkruszone biszkopty i migdały. Wymieszałam. Tą mieszanka wylepiłam spód tortownicy. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut.

Zrobiłam masę serową:

Truskawki opłukałam, odsączyłam. Pozbyłam ich szypułek.

Żelatynę namoczyłam w 50 ml zimnej wody, odstawiłam do napęcznienia.

Czekoladę posiekałam.

Żelatynę podgrzałam, żeby się rozpuściła.

Serek mascarpone wymieszałam z cukrem i jogurtem. Nie przerywając mieszania dodawałam po łyżeczce rozpuszczoną żelatynę.

Kremówkę ubiłam na puch. Wsypałam do niej czekoladę i pokrojone truskawki. Wymieszałam i całość dodałam do masy serowej.

Po wymieszaniu przełożyłam do tortownicy. Wyrównałam wierzch. Wstawiłam do lodówki na około 3 godziny.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę połamałam na kawałki i roztopiłam w miseczce w kąpieli wodnej.

Śmietankę zagotowałam w rondelku. Można dodać łyżeczkę masła. Dodałam roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszałam. Kiedy polewa była lśniąca i gładka wystudziłam ją a następnie rozsmarowałam na masie serowej. Wstawiłam ponownie do lodówki na pól godziny.

Wierzch sernika udekorowałam truskawkami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną