Składniki
Składniki na spód:
75 g masła
150 g biszkoptów
50 g migdałów ze skórką
Składniki na masę serową:
6 łyżeczek żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
400 g truskawek
500 g seka mascarpone
150 g kremówki 30%
100 g drobnego cukru
200 g jogurtu naturalnego
Składniki na polewę czekoladową:
150 g gorzkiej czekolady
ewentualnie 1 łyżeczkę masła
150 g kremówki 30%
truskawki do dekoracji
Przepis
Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
Biszkopty rozkruszyłam.
Migdały rozdrobniłam w blenderze.
Masło roztopiłam, wystudziłam i wsypałam rozkruszone biszkopty i migdały. Wymieszałam. Tą mieszanka wylepiłam spód tortownicy. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut.
Zrobiłam masę serową:
Truskawki opłukałam, odsączyłam. Pozbyłam ich szypułek.
Żelatynę namoczyłam w 50 ml zimnej wody, odstawiłam do napęcznienia.
Czekoladę posiekałam.
Żelatynę podgrzałam, żeby się rozpuściła.
Serek mascarpone wymieszałam z cukrem i jogurtem. Nie przerywając mieszania dodawałam po łyżeczce rozpuszczoną żelatynę.
Kremówkę ubiłam na puch. Wsypałam do niej czekoladę i pokrojone truskawki. Wymieszałam i całość dodałam do masy serowej.
Po wymieszaniu przełożyłam do tortownicy. Wyrównałam wierzch. Wstawiłam do lodówki na około 3 godziny.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamałam na kawałki i roztopiłam w miseczce w kąpieli wodnej.
Śmietankę zagotowałam w rondelku. Można dodać łyżeczkę masła. Dodałam roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszałam. Kiedy polewa była lśniąca i gładka wystudziłam ją a następnie rozsmarowałam na masie serowej. Wstawiłam ponownie do lodówki na pól godziny.
Wierzch sernika udekorowałam truskawkami.