Czekoladowa tarta z orzechami

Krzysztof
Przepisy
27.02.2014 20:12
Czekoladowa tarta z orzechami

Przepis

Ciasto

- 140g masła

- 100g cukru

- 50g mielonych migdałów

- 225g mąki

- 1 jajko

Nadzienie

- 200g czekolady, dowolnej (ja użyłam mlecznej)

- 3 żółtka ( z białek możemy zrobić bezy)

- 1 jajko

- 100g masła

- 85g orzechów laskowych , pokrojone

- troszkę likieru kawowego/orzechowego (pół kieliszka od wódki w moim przypadku)

Ciasto

W mikserze miksujemy masło z cukrem, aż skłądniki się połączą. Następnie dodajemy mielone migdały i mąkę, a na samym koncu jajko. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy ciasto. Można zagnieść rękoma. Można wstawić do lodówki na 20minut. Następnie wyłożyć ciastem blaszkę z ruchomym dnem o średnicy ok 23cm. (Niestety nie udało mi się ładnie rozwałkować, więc było ciap, ciap łatanie dziur...). Robimy dziurki widelcem, kładziemy papier pergaminowy i paczkę nieugotowanego ryżu (chyba, że sie ma specjalne fasolki do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180C przez 10-15min, aż zbrązowieje na brzegach. Po upieczeniu odstawić na bok.

Nadzienie

Na patelnię (bez oleju) wrzucamy pokrojone orzechy i lekko smażymy, po 2 minutach dodajemy 3 łyżki cukru. Mieszamy, aż cukier się skarmelizuje. Uważać bo jest bardzo gorące. Gotowe orzechy wylać na talerz wyłożony papierem pergaminowym i odstawić na bok. Jak ostygną lekko je pokruszyć.

W żarodpornej misce nad gotującą się wodą rozpuścić masło z czekoladą, dodać alkohol (jeśli używamy), wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na bok. Również nad gotującą się wodą, w drugiej misce zmiksować 1 jajko i 3 żółtka po czym dodać do masy czekoladowej. Wszystko dokładnie połączyć. Gotową masę wylać na wcześniej upieczone ciasto i dodać orzechy. Obniżyć temperature w piekarniku do 160C, wstawić ciasto i piec 15-20 min, aż czekolada stężeje na środku ciasta.

Po upieczeniu najlepiej odczekać aż ostygnie i włożyć do lodówki.

Można przygotowac dzień wcześniej.