Składniki
400 gram jabłek
350 gram mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
5 jajek
80 gram cukru
150 gram oleju
50 gram suszonych śliwek
50 gram orzechów włoskich
50 gram rodzynek
1 łyżka mąki
Rozmiar blaszki:
średnica 24 cm
Przepis
Mąkę z dodatkiem łyżeczki sody, cynamonu oraz kakao przesiewamy do dużej miski.
W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem stopniowo dodając olej.
Gdy już nasza masa będzie puszysta łączymy mokre składniki z suchymi. Całość dokładnie miksujemy.
W międzyczasie łączymy ze sobą suszone śliwki, orzechy włoskie oraz rodzynki. Tak przygotowane składniki posypujemy mąką i dokładnie mieszamy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Pokrojone jabłka oraz bakalie dodajemy do naszego ciasta i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( średnica 24 cm)i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
I gotowe.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, proste i szybkie w wykonaniu.
Polecamy!