Krem angielski z malinami

Ewelina
Przepisy
23.07.2014 15:11
Krem angielski z malinami

Przepis

Składniki :

3 żółtka w temperaturze pokojowej

200 ml słodkiej śmietanki

3 łyżki cukru pudru

1/2 laski wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej

kilka kostek gorzkiej czekolady

świeże maliny lub inne miękkie owoce

Przygotowanie:

Laskę wanilii kroję na pół, nożem wyskrobuję ziarenka, wszystko przekładam do rondelka ze śmietanką. Podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania ( laskę wanilii oczywiście na końcu wyjmuję). W międzyczasie ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek niewielkimi porcjami dolewam, ciągle ubijając, gorącą śmietankę -zaczynając od łyżki płynu, by jajka się nie zważyły. Wszystko przelewam do garnka i na niewielkim ogniu podgrzewam, ubijając trzepaczką. Po kilku minutach krem stanie się wyraźnie puszysty i zacznie gęstnieć. uwaga- nie można przerywać ubijania, by krem się nie zważył i by nie powstały grudki. Gotowy krem przekładam do pucharków. Do jeszcze gorącego kremu można wkruszyć kawałki czekolady.

Pozostawiam do zupełnego ochłodzenia, po czym ozdabiam malinami.

Przepis autorski.