Przepis
Składniki :
3 żółtka w temperaturze pokojowej
200 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej
kilka kostek gorzkiej czekolady
świeże maliny lub inne miękkie owoce
Przygotowanie:
Laskę wanilii kroję na pół, nożem wyskrobuję ziarenka, wszystko przekładam do rondelka ze śmietanką. Podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania ( laskę wanilii oczywiście na końcu wyjmuję). W międzyczasie ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek niewielkimi porcjami dolewam, ciągle ubijając, gorącą śmietankę -zaczynając od łyżki płynu, by jajka się nie zważyły. Wszystko przelewam do garnka i na niewielkim ogniu podgrzewam, ubijając trzepaczką. Po kilku minutach krem stanie się wyraźnie puszysty i zacznie gęstnieć. uwaga- nie można przerywać ubijania, by krem się nie zważył i by nie powstały grudki. Gotowy krem przekładam do pucharków. Do jeszcze gorącego kremu można wkruszyć kawałki czekolady.
Pozostawiam do zupełnego ochłodzenia, po czym ozdabiam malinami.
Przepis autorski.