Przepis
Składniki:
120 g miękkiego masła
200 g cukru
2 duże jajka
225 g mąki uniwersalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao
80 g wiórków kokosowych niesłodzonych
250 ml mleka
3 duże łyżki dżemu truskawkowego
Polewa:
180 g masła osolonego
50 ml mleka
3 łyżki kakao
200 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W osobnej większej misce ucieraj mikserem na średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę.
Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 cm.
Czas pieczenia:
Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz ok 40-50 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Wykałaczka musi być sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź.
Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej.
Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj resztą polewy i schłodź w lodówce na 2 h.