Najlepsze ciasto czekoladowo - kokosowe

Krzysztof
Ciasta
24.08.2014 8:20
Najlepsze ciasto czekoladowo - kokosowe

Przepis

Składniki:

120 g miękkiego masła

200 g cukru

2 duże jajka

225 g mąki uniwersalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

40 g kakao

80 g wiórków kokosowych niesłodzonych

250 ml mleka

3 duże łyżki dżemu truskawkowego

Polewa:

180 g masła osolonego

50 ml mleka

3 łyżki kakao

200 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W osobnej większej misce ucieraj mikserem na średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę.

Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 cm.

Czas pieczenia:

Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz ok 40-50 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Wykałaczka musi być sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź.

Polewa czekoladowa:

W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej.

Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj resztą polewy i schłodź w lodówce na 2 h.