Przepis
Składniki na małą prostokątną blachę ( ok.35x24):
kruche ciasto
300g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
100g margaryny
3 żółtka
masa makowa
300g maku
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki miodu
5 łyżek cukru
masa kokosowa
100g wiórków kokosowych
3 białka
7 łyżek cukru pudru
1 szczypta soli
kruszonka
50g margaryny
2 łyżki kakao
100 g mąki
3 łyżki cukru
+ odrobina margaryny i mąki do przygotowania formy
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut.
Przygotowujemy kruche ciasto. Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę, a na końcu żółtka. Zagniatamy ciasto.
Blachę wysmarowujemy margaryną i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto i rozkładamy je palcami na całej powierzchni blachy. Wkładamy do lodówki.
Następnie robimy warstwę kokosową. Białka ubijamy z solą na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder. Ucieramy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Mak osączamy na sicie. Mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Mak mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jajka i dokładnie łączymy składniki.
Dodajemy miód i ponownie mieszamy.
Składniki kruszonki mieszamy w misce, zagniatamy i kruszymy, próbujemy czy odpowiada nam słodycz kruszonki, ewentualnie dosładzamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na ciasto wykładamy masę makową, rozkładamy ją równomiernie. Następnie rozsmarowujemy równo masę kokosową, a na końcu posypujemy ciasto kruszonką.
Pieczemy około 45 minut.
Gdy beza kokosowa będzie sucha, ciasto jest gotowe.
Smacznego!