Przepis
Jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z cukinią, które zdecydowanie skradło moje serce. Do dnia dzisiejszego nie sądziłam, że inne ciasto będzie mogło mu dorównać. A jednak… ciasto czekoladowo – kokosowe jest również genialne. Puszyste, delikatne i wilgotne z cudownym zapachem kokosowym.
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki tortowej
250 ml mleka
120 g masła solonego
180 g cukru pudru
30 g ciemnego kakao
75 g wiórków kokosowych
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki esencji kokosowej
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
180 g masła solonego
Przygotowanie:
Ciasto:
W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180’C lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.
Polewa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.