Ciasto czekoladowo – kokosowe

Małgorzata
Przepisy
24.01.2015 15:22
Ciasto czekoladowo – kokosowe

Przepis

Jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z cukinią, które zdecydowanie skradło moje serce. Do dnia dzisiejszego nie sądziłam, że inne ciasto będzie mogło mu dorównać. A jednak… ciasto czekoladowo – kokosowe jest również genialne. Puszyste, delikatne i wilgotne z cudownym zapachem kokosowym.

Składniki:

Ciasto:

225 g mąki tortowej

250 ml mleka

120 g masła solonego

180 g cukru pudru

30 g ciemnego kakao

75 g wiórków kokosowych

2 duże jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki esencji kokosowej

Polewa:

200 g gorzkiej czekolady

180 g masła solonego

Przygotowanie:

Ciasto:

W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180’C lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.

Polewa:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.