Przepis
Porcja: ok 30 kokosanek
Składniki:
ciasto
1 jajko
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa
200 g masła
4 łyżki wody
1 szklanka cukru
4 łyżki kakaa
250 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
ciasto
Mikserem roztrzepać jajko z miodem, dodać cukier, następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę i przelać do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy w 180 C przez 20 min sam dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół, aż ładnie się zarumieni.
Cioto studzimy i tniemy na prostokąty ok 1 x 1 cm szeroki i 3 cm długie. Jednak wielkość kawałków zależy od Was :)
polewa
Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku i delikatnie ostudzić.
Pokrojone kawałki ciasta zanurzamy pojedynczo w polewie, następnie otaczamy w wiórkach. Kokosanki najlepiej schłodzić ok 1h w lodówce.
Na zabawę szkolną idealne ale do kawy też są bombowe.