Najlepsze kokosanki z dzieciństwa

Niezły
Ciasta
05.01.2015 8:04
Najlepsze kokosanki z dzieciństwa

Przepis

Porcja: ok 30 kokosanek

Składniki:

ciasto

1 jajko

2 łyżki miodu

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa

200 g masła

4 łyżki wody

1 szklanka cukru

4 łyżki kakaa

250 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:

ciasto

Mikserem roztrzepać jajko z miodem, dodać cukier, następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę i przelać do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym.

Pieczemy w 180 C przez 20 min sam dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół, aż ładnie się zarumieni.

Cioto studzimy i tniemy na prostokąty ok 1 x 1 cm szeroki i 3 cm długie. Jednak wielkość kawałków zależy od Was :)

polewa

Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku i delikatnie ostudzić.

Pokrojone kawałki ciasta zanurzamy pojedynczo w polewie, następnie otaczamy w wiórkach. Kokosanki najlepiej schłodzić ok 1h w lodówce.

Na zabawę szkolną idealne ale do kawy też są bombowe.