Kokosanki

Małgorzata
Ciasta
15.12.2014 16:42
Kokosanki

Przepis

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

250 ml mleka

125 g margaryny

200 g cukru

3 jajka

2 łyżki miodu prawdziwego

1 łyżka sody oczyszczonej

Polewa:

450 g margaryny

450 g cukru

1 szklanka mleka

4-5 łyżek ciemnego kakao

Dodatkowo:

350 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy margarynę i miód, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i mieszamy. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach miksera na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian mąkę z masłem i mlekiem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto jest dość gęste. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 36 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone ciasto kroimy w dużą kostkę, około 4-5 cm.

Polewa czekoladowa:

W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, mleko i kakao. Polewę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.Wszystkie składniki powinny się połączyć.

Każdy kawałek ciasta moczymy w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na kratce i pozostawiamy do momentu, aż polewa zastygnie. Kokosanki najlepiej smakują następnego dnia.