Składniki: 450 g. mąki pszennej 280 g. ciepłego mleka 50 g. masła 20 g. drożdży 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie w każdej bułce zrobić dziurkę palcem, wcześniej włożonym do mąki i kręcić żeby dziurka się powiększyła. Bajgle gotować około pół minuty i wyciągać łyżką cedzakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka mak i sezam do posypania Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Wprawdzie bez foremki mają małe dziurki i wyszły trochę nierówne, ale to nie ujmuje im smaku. Do wrzącej wody wkładać bajgle, tak żeby się nie skleiły. Wierzch bajgli posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać makiem i sezamem. Ja gotowałam na raz po dwie, lub trzy sztuki. Nie potrzebujecie do nich specjalnych foremek, ja też nie mam.