Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym

Beata

Obiad

17.11.2022 9:02

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie świąteczne, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki faszerowane wątróbką drobiową, zawinięte w aromatyczny boczek, który sprawia, że roladki są soczyste i smaczne. 40 minut czas przygotowania 11 porcji Składniki na roladki: • 1 kg schabu • 1 cebula • 1 łyżka oleju • 150 g wątroby drobiowej • 1 łyżka bułki tartej • 1 łyżka majeranku • ½ łyżeczki soli • Pieprz • 200 g boczku wędzonego paski Składniki na sos śliwkowy: • 1 cebula • 1 łyżka oleju • 500 g wody • 1 kostka rosołowa • ¼ łyżeczki soli • 50 g białego wina • 200 g śliwek suszonych • Pieprz • 1/4 łyżeczki tymianku Sposób przygotowania roladek: 1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą. 2. Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą drobno pokrojoną wątróbkę, smażę około 10 minut. Cebulę z wątrobą przekładam do naczynia blendera, wsypuję bułkę tartą, majeranek, sól, pieprz i blenduję około 2 minut. 3. Każdy plaster mięsa smaruję 2 łyżkami farszu z wątróbki. 4. Dłuższe boki mięsa składam do środka, następnie mięso zwijam w roladki. 5. Każdą roladkę owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. Sposób przygotowania sosu: 1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w rondelku. Następnie wlewam wodę, wino, dodaję kostkę rosołową, śliwki suszone, wsypuję sól, pieprz, tymianek, gotuję około 30 minut. Na koniec lekko blenduję blenderem. 2. Roladki po upieczeniu podaję z sosem śliwkowym i ziemniakami. 3. Smacznego.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2022/11/roladki-z-watrobka-w-sosie-sliwkowym.html