12 najbardziej zanieczyszczonych warzywa i owoców na świecie!

Patrycja
Dieta i żywienie
20.04.2022 16:11
12 najbardziej zanieczyszczonych warzywa i owoców na świecie!

Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) opublikowała ranking najmniej i najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Sprawdź, które owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów, a które można bezpiecznie jeść. Przedstawiamy parszywą dwunastkę oraz bezpieczną piętnastkę produktów.

Pestycydy a żywność

Pestycydy to środki ochrony roślin, stosowane w rolnictwie. Chronią m.in. przed chwastami, grzybami, pleśniami, owadami. Jednak mogą szkodliwie wpływać na nasze zdrowie. Do grup szczególnie wrażliwych należą osoby bezpośrednio pracujące z pestycydami i spożywające produkty zawierające ich pozostałości, a także kobiety w ciąży i dzieci.

Zdjęcie Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce #1

Jak pestycydy wpływają na zdrowie?

Liczne badania naukowe potwierdzają, że długotrwały kontakt z pestycydami może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre choroby. Przede wszystkim na niektóre nowotwory, a także choroby neurodegeneracyjne, np. choroby Parkinsona i Alzheimera, zaburzenia układu hormonalnego, nerwowego, choroby przewlekłe, jak astma i alergia. Może wiązać się z poważnymi wadami rozwojowymi i chorobami dzieci.

Z tego powodu dla bezpieczeństwa, należy jak najbardziej ograniczyć lub całkowicie wyeliminować je z procesu produkcji żywności.

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Jak co roku amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group, opublikowała ranking najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców.

Choć badano owoce i warzywa dostępne na rynku amerykańskim, to warto mieć świadomość, że produkty są uprawiane w podobny sposób w Europie lub eksportowane na teren UE.

Parszywa dwunastka, czyli najbardziej zanieczyszczone produkty

Te produkty kumulują najwięcej szkodliwych substancji! Lepiej ich unikaj!

  • Truskawki
  • Szpinak
  • Jarmuż
  • Nektarynki
  • Jabłka
  • Winogron
  • Papryka zwykła i ostra
  • Wiśnie
  • Brzoskwinie
  • Gruszki
  • Seler
  • Pomidory

Zdjęcie Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce #2

Bezpieczna piętnastka, czyli produkty które możesz jeść bez obaw

Te produkty wystarczy umyć, obrać lub pozbawić zewnętrznych warstw liści, które kumulują najwięcej szkodliwych substancji. Możesz jeść je bez obaw!

  • awokado
  • słodka kukurydza
  • ananas
  • cebula
  • papaja
  • groszek cukrowy mrożony
  • bakłażan
  • szparagi
  • kalafior
  • melon
  • brokuły
  • grzyby
  • kapusta
  • melon miodowy
  • kiwi

Zwróć uwagę na to, jakie produkty kupujesz!

Choć nie wszystkie produkty intensywnie wchłaniają pestycydy, a niektóre z nich są oporne na szkodliwe działanie związków chemicznych, to zawsze warto wybierać takie, które pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych. To gwarancja, że nie zawierają chemicznych związków, które mogą szkodzić zdrowiu.