Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) opublikowała ranking najmniej i najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Sprawdź, które owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów, a które można bezpiecznie jeść. Przedstawiamy parszywą dwunastkę oraz bezpieczną piętnastkę produktów.
Pestycydy a żywność
Pestycydy to środki ochrony roślin, stosowane w rolnictwie. Chronią m.in. przed chwastami, grzybami, pleśniami, owadami. Jednak mogą szkodliwie wpływać na nasze zdrowie. Do grup szczególnie wrażliwych należą osoby bezpośrednio pracujące z pestycydami i spożywające produkty zawierające ich pozostałości, a także kobiety w ciąży i dzieci.
Jak pestycydy wpływają na zdrowie?
Liczne badania naukowe potwierdzają, że długotrwały kontakt z pestycydami może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre choroby. Przede wszystkim na niektóre nowotwory, a także choroby neurodegeneracyjne, np. choroby Parkinsona i Alzheimera, zaburzenia układu hormonalnego, nerwowego, choroby przewlekłe, jak astma i alergia. Może wiązać się z poważnymi wadami rozwojowymi i chorobami dzieci.
Z tego powodu dla bezpieczeństwa, należy jak najbardziej ograniczyć lub całkowicie wyeliminować je z procesu produkcji żywności.
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jak co roku amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group, opublikowała ranking najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców.
Choć badano owoce i warzywa dostępne na rynku amerykańskim, to warto mieć świadomość, że produkty są uprawiane w podobny sposób w Europie lub eksportowane na teren UE.
Parszywa dwunastka, czyli najbardziej zanieczyszczone produkty
Te produkty kumulują najwięcej szkodliwych substancji! Lepiej ich unikaj!
- Truskawki
- Szpinak
- Jarmuż
- Nektarynki
- Jabłka
- Winogron
- Papryka zwykła i ostra
- Wiśnie
- Brzoskwinie
- Gruszki
- Seler
- Pomidory
Bezpieczna piętnastka, czyli produkty które możesz jeść bez obaw
Te produkty wystarczy umyć, obrać lub pozbawić zewnętrznych warstw liści, które kumulują najwięcej szkodliwych substancji. Możesz jeść je bez obaw!
- awokado
- słodka kukurydza
- ananas
- cebula
- papaja
- groszek cukrowy mrożony
- bakłażan
- szparagi
- kalafior
- melon
- brokuły
- grzyby
- kapusta
- melon miodowy
- kiwi
Zwróć uwagę na to, jakie produkty kupujesz!
Choć nie wszystkie produkty intensywnie wchłaniają pestycydy, a niektóre z nich są oporne na szkodliwe działanie związków chemicznych, to zawsze warto wybierać takie, które pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych. To gwarancja, że nie zawierają chemicznych związków, które mogą szkodzić zdrowiu.