Często sięgamy po żywność w puszkach. Puszkowane produkty kuszą nas wygodą przechowywania i użycia. Wiele osób zastanawia się jednak, czy takie jedzenie jest zdrowe i można je bezpiecznie spożywać. Przedstawiamy najlepsze i najgorsze produkty w puszkach!
Produkty w puszkach- jeść czy unikać?
Wiele osób ma w swojej spiżarni puszki z gotowym jedzeniem. Sięgamy po nie ze względu na wygodę przechowywania i używania. Czy powinniśmy włączać takie produkty do codziennej diety? A może lepiej ich unikać?
Zakonserwowana żywność zawiera zazwyczaj duże ilości soli, konserwantów, barwników i innych substancji chemicznych. Przez znaczny stopień przetworzenia, takie produkty mogą tracić na zawartości cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów.
Dlatego dietetycy nie zalecają regularnego jedzenia puszkowanej żywności. Pod warunkiem wyboru produktu o wysokiej jakości możemy sobie jednak na nią pozwolić od czasu do czasu. Sprawdź, jakie są najlepsze, a jakie najgorsze produkty w puszkach. Dowiedz się, na co zwracać uwagę podczas zakupów.
Na co zwracać uwagę?
Dlatego przed zakupem puszkowanego jedzenia warto sprawdzić etykietę i dokładnie przeczytać jego skład. Należy to robić zawsze podczas zakupów, ponieważ na pierwszy rzut oka nie jesteśmy w stanie ocenić, co jest w środku konserwy.
Trzeba zwrócić uwagę na to, żeby produkt nie zawierał składników chemicznych, konserwantów, sztucznych aromatów bądź barwników. Warto unikać też produktów z wysoką zawartością soli i cukru.
Warto spojrzeć na procentowy udział samego produktu. Także na wieczko, ponieważ wypukłe może wskazywać na aktywny proces psucia.
Należy wybierać produkty, na opakowaniach których widnieje informacja "Bisphenol A free" albo "BPA free". Oznacza to, że nie zawierają bisfenolu A – związku chemicznego, którym pokrywane jest wnętrze opakowania. Badania naukowe wykazały, że jego długotrwały wpływ na organizm może powodować otyłość, zaburzenia hormonalne, a nawet zwiększone ryzyko pewnych nowotworów.
Najlepsze produkty w puszkach
Egzotyczne owoce
Po egzotyczne owoce warto sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, gdy brakuje ich w świeżej postaci lub latem, kiedy chcemy urozmaicić swoją dietę. Są cennym źródłem witamin i minerałów. Idealne jako samodzielna przekąska, deser albo dodatek do ciast.
Pomidory
Pomidory w puszce pomogą zaoszczędzić sporo czasu podczas gotowania, sprawdzą się jako składnik zup, sosów, zapiekanek czy dań z makaronem.
Dostarczają wielu cennych dla zdrowia składników: likopenu, błonnika, potasu, magnezu, cynku, witamin A, C, D i E i witamin z grupy B. Możesz śmiało sięgać po pomidory w puszce dobrej jakości.
Ryby
Puszkowane ryby w sosie własnym lub oleju są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A, D, witaminy z grupy B, wapń, jod i żelazo. Najwięcej cennych składników zawierają ryby morskie, takie jak łosoś, dorsz, sardynka, makrela, tuńczyk czy śledź.
Najgorsze produkty w puszkach
Unikaj gotowych dań obiadowych, zup, sosów oraz dań z makaronem. Takie produkty zawierają wiele szkodliwych konserwantów, barwników, soli i cukru.