Sprawdź które OWOCE i WARZYWA wchłaniają NAJMNIEJ PESTYCYDÓW!

Ewelina
Kulinaria
17.06.2018 23:15
Sprawdź które OWOCE i WARZYWA wchłaniają NAJMNIEJ PESTYCYDÓW!

Jeżeli bardzo zależy Ci na zdrowiu i jesteś przewrażliwiona na punkcie pryskania owoców i warzyw podczas ich uprawy to dzisiaj zaprezentujemy listę owoców i warzyw, które są najmniej podatne na wchłanianie pestycydów.

Zdjęcie Sprawdź które OWOCE i WARZYWA wchłaniają NAJMNIEJ PESTYCYDÓW! #1


JAKIE OWOCE WCHŁANIAJĄ NAJMNIEJ PESTYCYDÓW?

Do tych owoców zdecydowanie możemy zaliczyć:

  • ananas,
  • awokado,
  • mango,
  • papaja,
  • melon kantalupa,
  • melon miodowy,
  • kiwi,
  • grejpfrut.
Zdjęcie Sprawdź które OWOCE i WARZYWA wchłaniają NAJMNIEJ PESTYCYDÓW! #2


JAKIE WARZYWA WCHŁANIAJĄ NAJMNIEJ PESTYCYDÓW?

Do tych warzyw możemy zaliczyć:

  • kalafior,
  • bakłażan,
  • szparagi,
  • cebula,
  • groszek cukrowy,
  • kukurydza,
  • kapusta.


TO WARTO WIEDZIEĆ


Jeżeli ciekawi Cię jak wygląda sprawa w drugą stronę czyli które owoce i warzywa wchłaniają najwięcej pestycydów to poniżej prezentujemy krótką listę tych najbardziej podatnych na wchłanianie.

Do owoców które najbardziej narażone są na przenikanie pestycydów należą:

  • truskawki,
  • jabłka,
  • nektaryny,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • wiśnie,
  • gruszki.
Zdjęcie Sprawdź które OWOCE i WARZYWA wchłaniają NAJMNIEJ PESTYCYDÓW! #3


Do warzyw które najbardziej narażone są na przenikanie pestycydów należą:

  • szpinak,
  • pomidory,
  • seler naciowy,
  • ziemniaki,
  • zielona papryka,
  • ostra papryka.

ZOBACZ TAKŻE


EGZOTYCZNE OWOCE – jak wybrać te świeże i dojrzałe?


Jeżeli często kupujesz różne egzotyczne owoce w dużych marketach lub na straganach to poniżej znajdziesz informacje, które pomogą Ci wybrać odpowiedni, dojrzały i świeży owoc.

Zdjęcie Sprawdź które OWOCE i WARZYWA wchłaniają NAJMNIEJ PESTYCYDÓW! #4


ANANAS

Pamiętaj, że ananas nie może być zbyt aromatyczny.

Zbyt intensywny zapach to oznaka tego, że owoc jest przejrzały.

Po naciśnięciu na owoc wgniecenie powinno być ledwo widoczne.

Kolor ananasa powinien być w miarę jednolity.

Zielony kolor to nie koniecznie oznaka tego, że owoc jest niedojrzały – niektóre gatunki mają właśnie zieloną skórkę.

Jeżeli chodzi o liście ananasa to zielone i lekko zwiędłe na końcach to oznaka tego, że owoc jest dojrzały.


PAPAJA

Po pierwsze wybierając papaję zwróć uwagę na kolor.

Zielona barwa to znak, że owoc jest niedojrzały.

Dojrzała papaja ma żółty lub pomarańczowy odcień.

Skórka powinna być dość miękka, ale pod naciskiem naszego palca nie powinna się rozerwać.

Papaja często ma plamki – powinny być ciemniejsze, ale dość małych rozmiarów.


AWOKADO

Kupując awokado musisz wiedzieć, że istnieją odmiany o różnych kolorach.

Najczęściej można spotkać zielone lub brązowe owoce.

Dojrzałe awokado wydaje dźwięk podczas potrząsania – coś jakby grzechotanie.

Zwróć także uwagę na skórkę awokado.

Jeżeli pod naciskiem skórka odkształci się i wróci do pierwotnego stanu to znak, że owoc jest przejrzały.


MANGO

Jeżeli chodzi o kolor skórki to wszystko zależy od odmiany.

W sklepach możemy spotkać owoce czerwone, żółte, a także zielone.

Plamki na skórce to oznaka dojrzałości owocu.

Mango powinno być dosyć miękkie, ale nie takie że bez problemu zrobisz palcem w nim dziurę.

Dojrzały owoc mango ma delikatny słodki zapach.


MARAKUJA

Gładka skórka oznacza, że jest jeszcze nie dojrzała.

Możesz taką kupić pod warunkiem, że nie zamierzasz jej jeść od razu.

Dojrzała marakuja jest pomarszczona i powinna być dość ciężka.