Gdy już wyciśniesz sok z cytryny, nie wyrzucaj skórki. Być może o tym nie wiesz, ale ma mnóstwo cennych właściwości. Możesz wykorzystać ją jako środek na wiele zdrowotnych dolegliwości!
Skóra z cytryny i jej zastosowanie
Mnóstwo witaminy C
100 g skórki cytrynowej zawiera aż 129 mg kwasu askorbinowego, czyli dwukrotnie więcej, niż cytryna bez skórki. To wielka dawka witaminy C, która ma mnóstwo cennych właściwości. W skórce cytryny znajdują się również inne wartościowe substancje: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, hesperydyna oraz felandren.
Czy znasz lecznicze zastosowania skórki z cytryny?
- Nic tak nie pomaga zadbać o odporność i wzmocnienie, jak cytryna.
- Wspiera leczenie infekcji układu oddechowego, wspiera organizm podczas zachorowań na przeziębienie i grypę.
- Witamina C jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki i spowalnia starzenie się organizmu.
- Pomaga w eliminacji toksyn z organizmu i wspiera pracę wątroby.
- Pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i zapobiega obrzękom.
- Wspiera metabolizm, zmniejsza skłonność do zaparć, wzdęć i gazów.
- Ułatwia proces gojenia się ran.
- Rozjaśnia przebarwienia skórne.
- Wzmacnia zęby i dziąsła, pomaga wybielić szkliwo.
- Pomaga zmniejszyć wypadanie włosów.
- Ułatwia przyswajanie żelaza, jest potrzebna do syntezy kolagenu.
- Pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi.
- Pomaga wyleczyć chore stawy.
- Oprócz tego witamina C wpływa stabilizująco na psychikę.
Jak stosować skórkę cytryny?
Skórkę z cytryny można stosować na różne sposoby: w formie naparów, czy nalewki do picia lub stosowania na skórę, jako dodatek do herbaty, deserów, ciast, do posypania sałatek, zup.
Kandyzowana skórka z cytryny
Umyj dwie cytryny i obierz je ze skórki. Skórkę z nich pokrój w drobne kawałeczki, zblanszuj we wrzątku, a następnie odcedź. Przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj 3 łyżki cukru i gotuj przez 15-20 minut, aż stanie się gęsta i miękka. Przełóż do słoiczka
Nalewka ze skórki z cytryny
Składniki:
- 6 dużych cytryn
- 1/2 litra wódki 40%
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki wody
Cytryny sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Skórkę pokrój, przełóż do słoja i zalej wódką. W garnku rozpuść cukier, dodaj wodę, miód i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, a miksturę wlej do słoja. Odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce, po tym czasie nalewka jest już gotowa.
Napar ze skórki cytryny i imbiru
Składniki:
- 5 cm korzeń imbiru
- 1,5 litra wody
- 2 cytryny
- 3 łyżki miodu
Imbir i cytrynę obierz, imbir zetrzyj na tarce, tak samo zrób ze skórką cytryny. Przełóż wszystko do garnka i zalej gorącą wodą, następnie gotuj przez 15-20 minut. Zostaw do ostygnięcia, potem dodaj sok wyciśnięty z dwóch cytryn i miód. Przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Napar pij każdego dnia na czczo.