Czy znasz lecznicze zastosowania skórki z cytryny?

Patrycja

Dieta i żywienie

03.03.2022 17:12

Czy znasz lecznicze zastosowania skórki z cytryny?

Gdy już wyciśniesz sok z cytryny, nie wyrzucaj skórki. Być może o tym nie wiesz, ale ma mnóstwo cennych właściwości. Możesz wykorzystać ją jako środek na wiele zdrowotnych dolegliwości!

Skóra z cytryny i jej zastosowanie

Mnóstwo witaminy C

100 g skórki cytrynowej zawiera aż 129 mg kwasu askorbinowego, czyli dwukrotnie więcej, niż cytryna bez skórki. To wielka dawka witaminy C, która ma mnóstwo cennych właściwości. W skórce cytryny znajdują się również inne wartościowe substancje:  kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, hesperydyna oraz felandren.

Zdjęcie Czy znasz lecznicze zastosowania skórki z cytryny? #1

Czy znasz lecznicze zastosowania skórki z cytryny?

  • Nic tak nie pomaga zadbać o odporność i wzmocnienie, jak cytryna.
  • Wspiera leczenie infekcji układu oddechowego, wspiera organizm podczas zachorowań na przeziębienie i grypę.
  • Witamina C jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki i spowalnia starzenie się organizmu.
  • Pomaga w eliminacji toksyn z organizmu i wspiera pracę wątroby.
  • Pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i zapobiega obrzękom.
  • Wspiera metabolizm, zmniejsza skłonność do zaparć, wzdęć i gazów.
  • Ułatwia proces gojenia się ran.
  • Rozjaśnia przebarwienia skórne.
  • Wzmacnia zęby i dziąsła, pomaga wybielić szkliwo.
  • Pomaga zmniejszyć wypadanie włosów.
  • Ułatwia przyswajanie żelaza, jest potrzebna do syntezy kolagenu.
  • Pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi.
  • Pomaga wyleczyć chore stawy.
  • Oprócz tego witamina C wpływa stabilizująco na psychikę.

Jak stosować skórkę cytryny?

Skórkę z cytryny można stosować na różne sposoby: w formie naparów, czy nalewki do picia lub stosowania na skórę, jako dodatek do herbaty, deserów, ciast, do posypania sałatek, zup.

Kandyzowana skórka z cytryny

Umyj dwie cytryny i obierz je ze skórki. Skórkę z nich pokrój w drobne kawałeczki, zblanszuj we wrzątku, a następnie odcedź. Przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj 3 łyżki cukru i gotuj przez 15-20 minut, aż stanie się gęsta i miękka. Przełóż do słoiczka

Nalewka ze skórki z cytryny

Składniki:

  • 6 dużych cytryn
  • 1/2 litra wódki 40%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki wody

Cytryny sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Skórkę pokrój, przełóż do słoja i zalej wódką. W garnku rozpuść cukier, dodaj wodę, miód i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, a miksturę wlej do słoja. Odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce, po tym czasie nalewka jest już gotowa.

Napar ze skórki cytryny i imbiru

Składniki:

  • 5 cm korzeń imbiru
  • 1,5 litra wody
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki miodu

Imbir i cytrynę obierz, imbir zetrzyj na tarce, tak samo zrób ze skórką cytryny. Przełóż wszystko do garnka i zalej gorącą wodą, następnie gotuj przez 15-20 minut. Zostaw do ostygnięcia, potem dodaj sok wyciśnięty z dwóch cytryn i miód. Przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Napar pij każdego dnia na czczo.