Naukowcy opublikowali listę najzdrowszych na świecie warzyw. Są źródłem cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Dowiedz się, które warzywa są najlepsze i dlaczego warto je jeść!
Najzdrowsze warzywa świata
Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji opublikowali listę 20 najzdrowszych warzyw na świecie. Wzięto pod uwagę zawartość 17 witamin i składników mineralnych, które uważane są za najważniejsze dla zachowania zdrowia. Według Światowej Organizacji Zdrowia warzywa te spowalniają ryzyko wielu chorób i warto jeść je regularnie.
10 najzdrowszych warzyw na świecie
Rukiew wodna
Jej właściwości lecznicze były znane już w starożytności. Ta roślina ma działanie antynowotworowe, wpływa na trawienie, pracę wątroby i opóźnia procesy starzenia się skóry.
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska jest bogata w witaminy A,C, K i B, minerały, błonnik oraz białko. Korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Boćwina
Botwinka zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru, odkwasza organizm. To bogactwo antyoksydantów, dlatego hamuje procesy starzenia się organizmu.
Burak ćwikłowy
Zawiera mnóstwo witamin, zwłaszcza A i C oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, potas i magnez. Wspomaga przemianę materii, przyspiesza metabolizm i reguluje prace wątroby, usuwa toksyny. Wspiera układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, chroni narządy wewnętrzne.
Szpinak
Szpinak to cenne źródło witaminy C, A,E, K i witaminy z grupy B oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu oraz kwasu foliowego. Jest niskokaloryczny i pomoże w odchudzaniu. Oprócz tego ma właściwości antynowotworowe i wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
Cykoria
Cykoria wpływa na działanie układu pokarmowego, pobudza apetyt i poprawia pracę wątroby i nerek. Poza tym wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, dlatego przeciwdziała anemii.
Sałata masłowa
Sałata masłowa to bogactwo witamin A, C, E, K, A i B oraz wapnia, potasu, cynku i miedzi. Działa antyoksydacyjnie, odkwasza organizm, a także pobudza funkcjonowanie układu pokarmowego.
Pietruszka
Zarówno natka, jak i korzeń pietruszki to źródło witamin C i A oraz składników mineralnych, zwłaszcza żelaza i magnezu. Pietruszka pozytywnie wpływa na dolegliwości trawienne, ma właściwości moczopędne i obniża ciśnienie.
Sałata rzymska
Sałata rzymska zawiera wiele cennych składników, witaminy A,C, i witaminy z grupy C, kwas foliowy, oraz luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok.
Kapusta
Kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Pozytywnie wpływa na odporność, trawienie i anemię. Kiszona kapusta reguluje mikroflorę jelitową, chroni przed chorobami i wzmacnia organizm.
Dlaczego warto jeść warzywa?
Wszystkie warzywa, które znalazły się w rankingu mają wyjątkowe prozdrowotne działanie. Spożywane regularnie przeciwdziałają wielu chorobom cywilizacyjnym, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, złego cholesterolu, nadciśnienia, nowotworów oraz poprawiają wrażliwość na insulinę i spadek glukozy we krwi.