Aktualny raport EWG – najbardziej toksyczne owoce i warzywa

Agnieszka
Zdrowie
22.10.2018 11:08
Aktualny raport EWG – najbardziej toksyczne owoce i warzywa

EWG jest amerykańską organizacją promującą zdrowy styl życia. Organizacja ta co roku przygotowuje raport, w którym zawiera informacje o najbardziej i najmniej toksycznych owocach i warzywach. W raporcie znajduje się 51 pozycji, a produkty ustawione są w kolejności od najmniej zdrowych do tych najlepszych.

Zdjęcie Aktualny raport EWG – najbardziej toksyczne owoce i warzywa #1

Raport powstaje w wyniku badań nad 48 krajowymi i importowanymi produktami. Jednak borówki, fasolka szparagowa oraz groszek dały różne wyniki, przez co zostały umieszczone na liście dwukrotnie. Stąd 51 pozycji.

Choć badania przeprowadzono na rynku amerykańskim, wiele z tych produktów trafia również do Polski. Pierwsze 12 produktów na liście jest najbardziej toksycznych. Badacze nazwali je „Parszywą dwunastką”. Natomiast pozostałe 15, to „Czysta piętnastka”, czyli najzdrowsze produktu.

„Parszywa dwunastka”

Na pierwszym miejscu znajdują się, niestety, truskawki. Ich konsystencja i forma sprawia, że chłoną najwięcej szkodliwych pestycydów i innych zanieczyszczeń.

  • truskawki,
  • szpinak,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • winogrona,
  • seler naciowy,
  • pomidory,
  • papryka słodka,
  • ziemniaki,

Zdjęcie Aktualny raport EWG – najbardziej toksyczne owoce i warzywa #2

Na liście „Czystej piętnastki” znajdują się natomiast:

  • słodka kukurydza (ekologiczna),
  • awokado,
  • ananas,
  • kapusta,
  • cebula,
  • groszek,
  • papaja,
  • szparagi,
  • mango,
  • bakłażan,
  • melon spadziowy,
  • kiwi,
  • kantalupa (odmiana melona cukrowego),
  • kalafior,

GWE podkreśla jednak, że nie należy rezygnować z owoców i warzyw, nawet jeśli znajdują się one na liście „parszywej 12”. Warto jednak wybierać produkty ekologiczne i organiczne.

Pełna lista dostępna tu: https://www.ewg.org/foodnews/full-list.php