Espresso, Americano, Macchiato, Cappuccino a może Caffe latte – smakosze kawy mają niezliczoną ilość możliwości przygotowania swojego ulubionego napoju. Idealnie dobrane proporcje i dodatki sprawią, że najbardziej wymagający kawosze będą zachwyceni. Czym tak naprawdę się różnią? Jak je prawidłowo przyrządzić? Na co zwrócić uwagę? Dziś skupimy się na Cappuccino i Caffe Latte.
Najważniejsza jest baza!
Podstawowym i niezwykle ważnym elementem jest dobrze przygotowane espresso. To na ten nucie smakowej budujemy dalsze walory i budujemy charakter kawy. Kluczowe jest użycie dobre, ziarnistej kawy. Należy ją zmielić bezpośrednio przed serwowaniem. Dzięki temu mamy pewność, że wydobędziemy odpowiednią ilość smaku i zapachu.
Ważny jest także wygląd i konsystencja. Dlatego zwróćmy uwagę na stopień zmielenia ziaren. Każda kawa powinna mieć dobrane parametry:
- Jeśli ziarna są zmielone za grubo, to nasza kawa może być wodnista;
- Jeśli zmieleni będzie zbyt mocne nasz napój może mieć gorzki i cierpki smak.
Jakie cechy powinno więc mieć idealne espresso? Powinno być gęste. Jego odcień powinien być głęboko brązowy. Bardzo istotna jest tzw. warstwa cremy, która nie znika. Jego objętość to zazwyczaj 50 ml.
Czy różni się cappuccino od latte?
Obie te kawy wywodzą się z Włoch. Jak mówi popularne przysłowie – diabeł tkwi w szczegółach.
Różnica między Cappuccino, a Latte może wydawać się pozornie banalna, gdyż chodzi o mleko, a dokładnie o jego proporcje. Najważniejszy jest stosunek zawartości espresso do spienionego mleka. Nie bez znaczenia jest także stopień spienienia. Niby nieznaczna różnica, a jednak wpływa na walory smakowe. Jedna i druga wersja kawy ma swoich zwolenników.
Cappuccino
Nazwa cappuccino pochodzi od brązowego habitu zakonu kapucynów (cappuccini). Cappuccino w obecnej postaci opracowano około 1950 roku.
Cappuccino składa się z bazy, czyli espresso oraz mleka. Napój ten podaje się zazwyczaj w filiżance o pojemności od 150 do 250 ml.
Przyjmuje się, że na jedną porcję espresso należy przeznaczyć około pół szklanki mleka. Najlepiej użyć mleka 3,2%. Jakie powinno być mleko? Naturalne, kremowe, nieco sztywne. Dodajmy, że temperatura napoju powinna pozwolić na natychmiastowe wypicie. Idealna temperatura mleka wynosi około 65 – 70°C.
Latte
Latte jest łagodniejsze od Cappuccino. Konsystencja tego napoju jest bardziej mleczna niż kremowa. Bariści wskazują, że o kawie Latte mówimy, gdy na jedno espresso przypada więcej niż 200 ml spienionego mleka. Znaczna objętość mleka w Latte czyni ją dużo słabszym napojem niż cappuccino.