Nikomu nie trzeba przypominać o dobroczynnych właściwościach czosnku. To naturalny antybiotyk, który działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspiera organizm w walce z infekcjami i zwiększa odporność. Sprawdź, co się stanie, jeśli będziesz codziennie jeść czosnek!
Czosnek to źródło cennych składników
Czosnek jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, olejków eterycznych, organicznych związków siarki, witamin A, B, C i PP oraz minerałów: selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. To jeszcze nie wszystko.
Wielka moc ukryta w czosnku
W czosnku drzemie wielka moc. Bierze się z zawartego w nim związku chemicznego alliny, czyli sulfotlenku S-alkilocysteiny. Gdy czosnek zostaje zmiażdżony lub pokrojony, uwalnia swoje prozdrowotne właściwości, a zawarta w nim allina przyjmuje postać allicyny. To właśnie allicyna jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga organizmowi zwalczać infekcję i wzmacnia odporność.
Zatem, aby wykorzystać prozdrowotne działanie czosnku, powinniśmy go rozgnieść i odstawić co najmniej na 10 minut. Następnie możemy go zjeść na surowo lub poddać obróbce termicznej, lecz nie dłużej niż 5-6 minut, żeby nie zniszczyć alliny.
Oto co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść czosnek
Warto wprowadzić czosnek do swojej codziennej diety, ponieważ wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Sprawdź, co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść czosnek:
- Regularne spożywanie czosnku pozwoli wzmocnić Twoją odporność, doda sił i energii.
- Ten naturalny antybiotyk działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- Wspiera organizm w walce z infekcjami, przeziębieniem i grypą.
- Pomaga szybciej wyzdrowieć, gdy infekcja wirusowa układu oddechowego już zaatakuje.
- Pozwoli na obniżenie gorączki, zapewni spokojny sen i złagodzi objawy choroby.
- Jedzenie czosnku korzystnie wpływa na metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, przez co wspomaga utratę wagi.
- Wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Pozytywnie wpływa na pracę serca, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, uelastycznia naczynia krwionośne, przez co wspiera krążenie krwi.
- Obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą.
- W ten sposób czosnek zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca.
- Obniża poziom homocysteiny, substancji, który jest czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy.
- Zawiera cenne przeciwutleniacze, które spowalniają oznaki starzenia się organizmu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
- Ma pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego i pokarmowego.
- Przeciwdziała wzdęciom i niszczy odporną na działanie innych substancji bakterię Helicobacter pylori, obecną w żołądku.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na kilka rodzajów raka. Naukowcy udowodnili, że obniża ryzyko zachorowania na nowotwór nerek, jajników i okrężnicy.