Sprawdź, co stanie się z twoim organizmem po zjedzeniu 6 pieczonych ząbków czosnku

Agnieszka
Zdrowie
08.03.2018 15:47
Sprawdź, co stanie się z twoim organizmem po zjedzeniu 6 pieczonych ząbków czosnku

Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowym produktem jest czosnek. Jego właściwości doceniane są na całym świecie od setek lat. Przygotowujemy z niego syropy, którymi leczymy kaszel, wzmacniamy odporność i poprawiamy trawienie.

Jedną z najbardziej cenionych właściwości czosnku jest jego działanie antynowotworowe. Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych wrogów komórek rakowych. Jego regularne spożywanie może zapobiec powstawaniu nowotworów oraz wzmocnić odporność organizmu na inne choroby.

Czosnek posiada jednak o wiele więcej właściwości:

-Obniża cholesterol

-Reguluje ciśnienie krwi

-Przyspiesza metabolizm

-Redukuje nadmiar wody w organizmie

Zdjęcie Sprawdź, co stanie się z twoim organizmem po zjedzeniu 6 pieczonych ząbków czosnku #1

Jednak oprócz syropów, czosnek wykorzystywany jest w jeszcze jeden sposób. Chodzi o pieczony czosnek, który niezwykle pozytywnie wpływa na nasze organizmy.

Co dzieje się w organizmie po zjedzeniu 6 pieczonych ząbków czosnku?

Godzina pierwsza

W ciągu godziny od spożycia czosnku organizm zaczyna go trawić i uwalniają się cenne substancje.

2-4 godziny

Substancje wchłaniają się w organizmie i zaczynają działać przeciwnowotworowo.

4-6 godzin

Metabolizm przyspiesza usuwając z organizmu nadmiar wody, toksyn i tłuszczu.

6-7 godzin

Antybakteryjne właściwości czosnku trafiają do krwiobiegu i zaczynają zwalczać infekcje.

7-10 godzin

Cenne substancje zawarte w czosnku zaczynają chronić komórki organizmu przed działaniem szkodliwych wolnych rodników.

Zdjęcie Sprawdź, co stanie się z twoim organizmem po zjedzeniu 6 pieczonych ząbków czosnku #2

10-24 godziny

-Oczyszczanie tętnic

-Redukcja cholesterolu

-Zapobieganie zmęczeniu

-Wzmocnienie odporności

-Wspomaganie trawienia

Jak stosować pieczony czosnek?

Główkę czosnku włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz, aż czosnek zmięknie. Zjedz 6 ząbków czosnku (możesz dodać go do sałatki, jeśli nie lubisz samego czosnku).

Zdjęcie Sprawdź, co stanie się z twoim organizmem po zjedzeniu 6 pieczonych ząbków czosnku #3