Jak odróżnić prawdziwy cynamon od tego z Chin?

Patrycja
Kulinaria
18.01.2022 20:04
Jak odróżnić prawdziwy cynamon od tego z Chin?

Nie każde opakowanie cynamony zawiera tę samą przyprawę. Dowiedz się, jak odróżnić prawdziwy cynamon od tego z Chin.

Zdjęcie Jak odróżnić prawdziwy cynamon od tego z Chin? #1

Cynamon- skąd pochodzi?

W kuchni najczęściej używamy kory cynamonowca: wysuszonej i zmielonej na proszek albo w postaci lasek. Cynamon to starta miękka kora cejlońskiego cynamonowca, drzewa pochodzącego z wyspy Sri Linka (dawniej Cejlonu). Ze względu na wielki popyt na tę przyprawę, obecnie cynamonowiec cejloński uprawiany jest także w Afryce i Ameryce Południowej.

To nie tylko przyprawa, ale też środek leczniczy

Cynamon ma wyjątkowy, egzotyczny smak i aromat, to nie tylko popularna przyprawa, ale niezastąpiony środek w tradycyjnej medycynie chińskiej, ajurwedzie i ziołolecznictwie.

Każda część drzewa cynamonowego ma pewne zastosowanie kulinarne lub lecznicze. Odpowiadają za nie takie składniki, jak: aldehyd cynamonowy zawarty w korze, eugenol w liściach i kamfora, znajdująca się w korzeniu.

Cynamon ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Udowodniono jego działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, obniżające cholesterol i lipidy, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowego. Działa ochronnie na wątrobę, wspiera gojenie się ran.

Rodzaje cynamonu

Choć istnieją cztery różne rodzaje cynamonu (cejloński, indonezyjski, wietnamski i chiński), to w sklepach można spotkać głównie cynamon cejloński oraz cynamon chiński (kasję). Dowiedz się, jak je od siebie odróżnić.

Jak odróżnić prawdziwy cynamon od tego z Chin?

Cynamon cejloński

Cynamon cejloński ma lekko słodki, korzenny smak, intensywny aromat i jasno brązowy, wpadający w pomarańcz kolor. Laski cynamonu mają zbitą strukturę, składają się z wielu warstw, są kruche i łatwo można je złamać. Jest droższy, niż cynamon chiński. Cynamon cejloński ma najniższą zawartość kumaryn, czyli substancji o działaniu rakotwórczym i toksycznym dla wątroby.

Cynamon chiński (cassia)

Cynamon chiński jest mocny, ostry i gorzki, ma silny, korzenny aromat, a jego kolor jest ciemny, czerwono-brązowy. Laski są grube, jednowarstwowe i zwinięte do zewnątrz, trudno je złamać. Jest tani i powszechnie dostępny.

Cynamon chiński ma wysoką zawartość kumaryn. Jego duże spożycie jest ryzykowne ze względu na wysoce toksyczne i rakotwórcze właściwości tych związków. Według specjalistów już jedna łyżeczka cynamonu chińskiego przeważnie przekracza dopuszczalne dzienne spożycie kumaryn na kilogram masy ciała w ciągu doby.