Warzywa gotować w zimnej czy gorącej wodzie?

Patrycja

Kulinaria

13.01.2022 20:57

Warzywa gotować w zimnej czy gorącej wodzie?

Wydawałoby się, że w gotowaniu warzyw nie ma niczego skomplikowanego. Jednak nie wszyscy wiedzą, czy gotować je w zimnej, czy gorącej wodzie? Jak przyrządzać warzywa, aby były smaczne i pełne wartościowych składników?

Zdjęcie Warzywa gotować w zimnej czy gorącej wodzie? #1

Gotowanie warzyw

Niektóre składniki odżywcze podczas podgrzewania łatwo ulegają zniszczeniu. Są to: witamina C, kwas foliowy i potas. Z kolei inne witaminy i minerały podczas ogrzewania stają się łatwiej dostępne dla organizmu. Należą do nich błonnik, witamina A, wapń, żelazo i likopen.

Jednak gotowanie warzyw to zazwyczaj najprostsze wyjście oraz podstawa do dalszego przygotowania wielu potraw. Dowiedz się, jak robić to prawidłowo.

Warzywa gotować w zimnej czy gorącej wodzie?

Zacznijmy od tego, w jakiej wodzie gotować warzywa. Powinniśmy używać zimnej czy gorącej?

Jeśli chcesz ograniczyć straty wartości odżywczych, warzywa wrzucaj na wrzącą wodę. Spowoduje to szybkie ścięcie białka i zniszczy enzymy utleniające, które pozwalają uwalniać się np. witaminie C. Zmniejszy także straty witamin i soli mineralnych, nie mówiąc już o mniejszym zużyciu energii.

Wyjątkiem jest burak, którego należy gotować w zimnej wodzie, aby zachować jego głęboki, piękny kolor.

Jak prawidłowo gotować warzywa?

Poznaj inne zasady prawidłowego gotowania warzyw, aby zachowały smak i wartości odżywcze:

Pilnuj czasu

Zbyt długie gotowanie wpływa na smak i wygląd warzyw. Powinny być gotowane al dente.

Twarde warzywa jak marchew, pietruszka, seler, ziemniaki i buraki potrzebują większej ilości czasu, około 15- 20 minut. Natomiast te delikatne, jak kalafior, brokuły, szparagi czy groszek zaledwie 5 minut.

Jeśli w jednym garnku gotujesz różne warzywa, najpierw do wody wrzuć najtwardsze. Wiele warzyw warto po gotowaniu przelać szybko lodowatą wodą, aby zachować ich kolor i zatrzymać proces gotowania.

Nie obieraj

Najwięcej cennych składników, witamin i minerałów znajduje się pod skórką, dlatego nie obieraj ziemniaków, buraków, marchewki, czy pietruszki przed gotowaniem. Wystarczy, że je dokładnie wyszorujesz.

Nie krój na małe kawałki

Staraj się nie kroić warzyw na małe kawałki, a gotować je w całości. Im bardziej rozdrobnione, tym większe straty wartości odżywczych. Krojąc warzywa automatycznie zwiększasz powierzchnię, która ma kontakt z wodą i przez którą wypłukiwane są cenne składniki.

Gotuj na parze

Gotowanie na parze to najlepszy sposób przyrządzania warzyw. Gotuj je w ten sposób, a ograniczasz stratę witam i składników mineralnych.

Gotuj w niewielkiej ilości wody

Do gotowania używaj jak najmniejszej ilości wody. Pamiętaj też żeby ją posolić, a w przypadku niektórych warzyw osłodzić. To ograniczy straty cennych substancji, które z warzyw przedostają się do wody.

Gotuj pod przykrywką

Większość warzyw podczas gotowania warto przykryć pokrywą. To zapobiega stratom ciepła, pozwala utrzymać stałą temperaturę wody i przyspiesza proces gotowania.  

Nie wylewaj wody po gotowaniu

Woda po gotowaniu warzyw zawiera wiele witamin i soli mineralnych. Nie wylewaj jej do zlewu, możesz wykorzystać ją jako bazę do zupy czy sosu.