Wbrew pozorom, na diecie wcale nie musisz rezygnować z jedzenia ziemniaków! Ziemniaki nie tuczą, a 100 gram to jedyne 60-70 kcal. To jak je przyrządzimy i w jakim towarzystwie podamy, ma wpływ na to, że mogą stać się bombą kaloryczną. Poznaj sposoby na przygotowanie i podawanie ziemniaków tak, abyś mogła je jeść nawet jeśli się odchudzasz.
Ziemniaki w kuchni
Ziemniaki są nieodłącznym składnikiem w polskiej kuchni. Potraw z ziemniaków jest mnóstwo! Klasyczne puree, kluski, kopytka, pyzy, frytki, placki ziemniaczane… Każdy z nas mas swoje ulubione danie!
Wiele osób uważa jednak, że ziemniaki tuczą i zwłaszcza na diecie trzeba z nich zrezygnować. Wbrew pozorom, to nie prawda! To jak je przyrządzimy i w jakim towarzystwie podamy, ma wpływ na to, że mogą stać się bombą kaloryczną.
Ziemniaki: właściwości i kaloryczność
Ziemniaki wcale nie są tak kaloryczne, jak się wydaje! 100 gram ziemniaków to jedyne 60-70 kcal. Czy mniej niż makaron i kasza!
Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C, zawierają także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie i skrobi, która dodaje energii.
Nie wszyscy wiedzą o tym, ale ziemniaki są także skutecznym naturalnym środkiem w leczeniu nadciśnienia, kamieni żółciowych, wrzodów żołądka i artretyzmu.
Ziemniaki nie tuczą, tuczą dodatki do nich!
Ziemniaki okraszone dużą ilością tłuszczu, skwarków, czy gęstych sosów mogą być prawdziwą bombą kaloryczną. Frytki, talarki i chipsy również nie są zdrowe. Dowiedz się, jak przygotować i podawać ziemniaki, żeby można było je jeść na diecie.
Trzy sposoby, żeby ziemniaki nie tuczyły
Najzdrowsza wersja
Najzdrowsze są ziemniaki ugotowane w mundurkach. Możesz gotować je we wrzątku lub na parze. W ten sposób zachowają najwięcej składników odżywczych i witaminy C, która znajduje się pod skórka. Gdy połączysz je z czarnym pieprzem, możesz spokojnie jeść je na diecie. Pieprz zawiera piperynę, substancję która ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm.
Purée ze zdrowymi dodatkami
Choć klasyczne purée robi się z dodatkiem masła i śmietany, lepiej zrezygnuj z tych dodatków, jeśli się odchudzasz. Podawaj ziemniaki z chudym mlekiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i natką pietruszki. Taka wersja będzie zdrowsza i równie pyszna!
Zdrowe frytki? To możliwe!
Na diecie wcale nie musisz rezygnować z jedzenia frytek. Wystarczy, że zamiast smażenia ich w głębokim tłuszczu, przygotujesz je w piekarniku. Frytki pieczone w piekarniku, są o wiele mniej kaloryczne, 100 gram to około 150 kcal!
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój, opłucz i zanurz w zimnej wodzie na około 30 minut. Dzięki temu pozbędziesz się z nich nadmiaru skrobi. Dobra solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek. Rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz z termoobiegiem w temperaturze 200C przez 15-20 minut.