Czy CYNAMON CEJLOŃSKI jest lepszy od zwykłego?

Krzysztof
Kulinaria
15.01.2018 14:59
Czy CYNAMON CEJLOŃSKI jest lepszy od zwykłego?

Ten gatunek cynamonu pochodzi z drzewa cynamonowca cejlońskiego, które jest uprawiane w Azji.

Sam cynamon uzyskuje się z kory drzewa do 3 razy w ciągu roku.

Korę poddaje się obróbce podczas której cynamon zaczyna się charakterystycznie zawijać i przybiera odpowiednią barwę.


Czym się różni cynamon cejloński od zwykłego?


Po pierwsze ma bardziej wykwintny, łagodniejszy smak.


Zawiera także więcej kumaryny w porównaniu do zwykłego cynamonu.

To właśnie dzięki kumarynie cynamon ma piękny zapach.

Pamiętaj, że cynamon cejloński ma dużo lepsze działanie prozdrowotne niż zwykły cynamon.

Cynamon cejloński w laskach jest dużo bardziej miękki i o wiele łatwiej jest go zmielić.


Zdjęcie Czy CYNAMON CEJLOŃSKI jest lepszy od zwykłego? #1
fot. shutterstock


Oprócz dużej zawartości błonnika, żelaza, wapnia, manganu, fosforu i potasu cynamon wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości:

  • działanie antynowotworowe,
  • poprawia metabolizm,
  • pomaga w leczeniu bezsenności,
  • chroni serce przed chorobami,
  • zmniejsza bóle stawów,
  • poprawia krążenie,
  • usprawnia pracę mózgu,
  • stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • działa rozkurczowo,
  • redukuje poziom cholesterolu,
  • działa antybakteryjnie,
  • działa antygrzybiczo,
  • hamuje rozwój różnych drobnoustrojów w naszym organizmie.

Cynamon cejloński można kupić w dobrych sklepach zielarskich, a także w internecie.

Jest on dużo droższych od zwykłego cynamonu, ale warto zainwestować w swoje zdrowie.

Pamiętaj, że należy zachować umiar w spożywaniu cynamonu.

Bezpieczna dawka kumaryny to 0,1 mg na kg masy ciała.

Czyli osoba ważąca 60 kg nie powinna spożywać więcej niż 6 mg kumaryny dziennie.

Jeżeli nie spożywasz cynamonu kilka razy dziennie w różnych produktach to raczej nie przekroczysz zalecanej dawki.

Zbyt duża ilość kumaryny w naszym organizmie potrafi doprowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby!

Dlatego też zgodnie z prawem UE w produktach spożywczych może znajdować się maksymalnie 2 mg kumaryny na 1 kg produktu.