Ten gatunek cynamonu pochodzi z drzewa cynamonowca cejlońskiego, które jest uprawiane w Azji.
Sam cynamon uzyskuje się z kory drzewa do 3 razy w ciągu roku.
Korę poddaje się obróbce podczas której cynamon zaczyna się charakterystycznie zawijać i przybiera odpowiednią barwę.
Czym się różni cynamon cejloński od zwykłego?
Po pierwsze ma bardziej wykwintny, łagodniejszy smak.
Zawiera także więcej kumaryny w porównaniu do zwykłego cynamonu.
To właśnie dzięki kumarynie cynamon ma piękny zapach.
Pamiętaj, że cynamon cejloński ma dużo lepsze działanie prozdrowotne niż zwykły cynamon.
Cynamon cejloński w laskach jest dużo bardziej miękki i o wiele łatwiej jest go zmielić.
Oprócz dużej zawartości błonnika, żelaza, wapnia, manganu, fosforu i potasu cynamon wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości:
- działanie antynowotworowe,
- poprawia metabolizm,
- pomaga w leczeniu bezsenności,
- chroni serce przed chorobami,
- zmniejsza bóle stawów,
- poprawia krążenie,
- usprawnia pracę mózgu,
- stabilizuje poziom cukru we krwi,
- działa rozkurczowo,
- redukuje poziom cholesterolu,
- działa antybakteryjnie,
- działa antygrzybiczo,
- hamuje rozwój różnych drobnoustrojów w naszym organizmie.
Cynamon cejloński można kupić w dobrych sklepach zielarskich, a także w internecie.
Jest on dużo droższych od zwykłego cynamonu, ale warto zainwestować w swoje zdrowie.
Pamiętaj, że należy zachować umiar w spożywaniu cynamonu.
Bezpieczna dawka kumaryny to 0,1 mg na kg masy ciała.
Czyli osoba ważąca 60 kg nie powinna spożywać więcej niż 6 mg kumaryny dziennie.
Jeżeli nie spożywasz cynamonu kilka razy dziennie w różnych produktach to raczej nie przekroczysz zalecanej dawki.
Zbyt duża ilość kumaryny w naszym organizmie potrafi doprowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby!
Dlatego też zgodnie z prawem UE w produktach spożywczych może znajdować się maksymalnie 2 mg kumaryny na 1 kg produktu.