Przyprawy są bardzo ważnym elementem każdego dania. Dzięki nim możemy sprawić, że posiłki nabiorą smaku i aromatu. Nawet mała szczypta potrafi uszlachetnić każde danie. Większość produktów spożywczych ma delikatny smak, dlatego przyprawy są znaczącym dodatkiem do posiłków.
Handel przyprawami trwa do dziś, jednak poprzez transport i wytwarzanie sztucznych składników smakowych ich wartość jest niższa niż kiedyś. Istnieją jednak takie przyprawy, jak na przykład szafran, które nadal są bardzo drogie. Przyprawy posiadają bardzo mocny smak i zapach, dlatego warto dodawać je do posiłków.
Nie posiadają one jednak dużej ilość wartości odżywczych, ale mają bardzo dobry wpływ na organizm. Przyprawy potrafią między innymi wspomóc trawienie. Dzieli się je na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. W dobie globalizacji i łatwego dostępu do większej ilości przypraw, nikt podczas ich zakupu nie myśli skąd one tak naprawdę pochodzą. Na równi z globalizacją rozwija się również rynek podrabianych przypraw. Poniżej znajduje się mały przewodnik jak rozróżnić niektóre przyprawy i kupić te prawdziwe.
Cynamon
Jeśli chcemy kupić prawdziwy cynamon w lasce trzeba zwrócić uwagę na jego krzywiznę zawiniętej kory. Chińska podróbka tej przyprawy jest często zawijana w jedną stronę. Ten oryginalny natomiast roluje się inaczej, dlatego ma podwójną krzywiznę. Przy zakupie cynamonu warto też zobaczyć czy ma on grubą czy chudą posturę. Jeśli laska jest cienka i ma bardzo intensywny zapach, wtedy wiadomo, że jest to oryginalny cynamon.
Imbir
Prawdziwy imbir cechuje się delikatną „skórką”. Jego miąższ natomiast ma cytrynowy kolor przechodzący w żółty. Oryginalny imbir ma twardą strukturę oraz rozgałęzienia. Jeśli produkt jaki będziemy chcieli kupić będzie miękki oraz posiadał pomarańczową skórkę, wtedy wiadomo, że należy wstrzymać się z jego zakupem .
Pieprz czarny
Tą przyprawę na pewno zna i używa każdy. Jest ona najbardziej powszechna w polskiej kuchni, dlatego warto znać metody jak odróżnić tą prawdziwą od podróbki. Prawdziwy czarny pieprz to kulki o średnicy 3-5 mm, które są znacząco pomarszczone. Jeśli rozgnieciemy ziarnko i ono rozpadnie się na duże kawałki, wtedy wiadomo, że kupiliśmy oryginalną przyprawę.
Anyż
Przyprawa ta występuje w formie gwiazdek. Aby ją sprawdzić należy policzyć ile ramion ma gwiazda. Oryginalne anyżowe gwiazdki mają osiem ramion, w podróbce natomiast jest ich siedem lub mniej. Jeśli podczas krojenia anyżu wydobywa się z niego płyn, wtedy jest to prawdziwa przyprawa. Kolor również nie powinien być zbyt ciemny, bo to oznaczać podróbkę.
Goździki
Goździki charakteryzują się ciemnobrązowym kolorem i posiadają kwaśny smak. W oryginalnych goździkach jest tak, że mają one jaśniejszą główkę od ogonka. Aby sprawdzić czy zakupione goździki są świeże, należy wrzucić je do wody. Ich pionowe unoszenie się do góry jest oznaką świeżości.
Wanilia
Wanilia jest przyprawą, która posiada mocny zapach i aromat. Pałeczki tej przyprawy charakteryzują się ciemnoczekoladowym kolorem i mają zagięcia na końcach. Laski wanilii są elastyczne oraz mają od 15 do 25 centymetrów długości. Przyprawa ta zachowuje na bardzo długo swój zapach, bo aż na kilka lat. Bardzo częstym zamiennikiem tej przyprawy jest wanilina, która zazwyczaj występuje w formie proszku.