Przepis
Potrzebujemy do niej:
1 małą kapustę pekińską
2 piersi z kurczaka
pół puszki kukurydzy
1 cebula
kilka ogórków konserwowych
3 łyzki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
odrobina pieprzu
przyprawa gyros
olej
Wykonanie:
Pierś kroimy na małe kawałki, obsypujemy przyprawą gyros i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h. W tym czasie szatkujemy kapustę pekińską, odcedzamy kukurydzę, kroimy w paseczki ogórki konserwowe. W miseczce mieszamy majonez z ketchupem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę, następnie dodajemy pierś z kurczaka, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Studzimy. W dużej salaterce przekładamy warstwowo: usmażonego kurczaka, pekinkę,majonez z ketchupem kukurydzę, ogórki - aż do wyczerpania składników. Sałatkę chłodzimy w lodówce co najmniej 2h.