Jajka po szkocku

Ewelina
Śniadania
11.12.2014 18:56
Jajka po szkocku

Przepis

SKŁADNIKI:

5 jajek ugotowanych na twardo

0,5 kg mięsa mielonego

2 łyżki bułki tartej

1 cebula

1 jajko

sól,pieprz

1 łyżeczka musztardy

Dodatkowo:

mąka,rozbełtane jajko i bułka tarta do obtoczenia jajek

olej do pieczenia

Przygotowanie:

Mięso mielone przyprawiamy solą,pieprzem,dodajemy drobno pokrojoną cebulę,jajko,bułkę tartą,musztardę i wszystko dokładnie mieszamy.Ugotowane i obrane jajka dokładnie obklejamy mięsem mielonym (mięso dzielimy na 5 części ),następnie obtaczamy gotowe jajka w mące,rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Pieczemy w głębokim tłuszczu z jednej i drugiej strony po dwie minuty(ja opiekałam je w frytkownicy).

Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 *C.

Podajemy ciepłe z surówką lub zimne pokrojone w plastry,takie jaka są bardzo smaczne,polecam.