Przepis
Składniki na sałatkę:
1 mała kapusta pekińska, lub połowa dużej
2 piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
2-3 łyżki przyprawy gyros
4-5 sztuk ogórków konserwowych
oliwa, olej lub smalec do smażenia
Sos:
3/4 szklanki majonezu
3/4 szklanki keczupu
mały jogurt naturalny
1 łyżeczka gyrosa
1. Mięso kroimy na małe kwadraty, zasypujemy gyrosem i odstawiamy na godzinę, aby przyprawa się wchłonęła. Zamarynowane mięso smażymy na złoty kolor, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
2. Kukurydzę odcedzamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę.
3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa.
4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka.