Sałatka gyros - PRZEPIS

Ewelina
Sałatki
24.04.2014 18:48
Sałatka gyros - PRZEPIS

Przepis

Sałatka gyros – przygotowanie

Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Polewamy 1 łyżką oleju i posypujemy przyprawą do gyrosa. Ja dodatkowo dodałam pół łyżeczki kurkumy. Mieszamy wszystko dokładnie.

Tak przygotowane mięso powinnyśmy odstawić do lodówki na jakiś czas. Ja nie miałam tyle czasu i od razu je usmażyłam.

Przygotowujmy salaterkę – najlepsza będzie taka o płaskim dnie i prostych ściankach. Sałatkę będziemy układać warstwami. Na pierwszą warstwę idzie na usmażony kurczak.

Cebulę smażymy (na oleju) na tej samej patelni co kurczaka i kładziemy ją na mięso.

Trzecia warstwa to ketchup. Osobiście polecam użycie ketchupu pikantnego, który lekko zaostrza smak i nadaje mu dodatkowej głębi.

Ogórki kroimy na pół, a następnie na plasterki. Układamy na ketchupie.

Kolejna warstwa to kukurydza.

Kapustę pekińską myjemy, kroimy na pół i siekamy. Układamy na kukurydzy.

Ostatnia już warstwa to majonez.

Sałatkę nakładamy sięgając łyżką do dna, tak aby nałożyć sobie wszystkie warstwy.