Przepis
Sałatka gyros – przygotowanie
Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Polewamy 1 łyżką oleju i posypujemy przyprawą do gyrosa. Ja dodatkowo dodałam pół łyżeczki kurkumy. Mieszamy wszystko dokładnie.
Tak przygotowane mięso powinnyśmy odstawić do lodówki na jakiś czas. Ja nie miałam tyle czasu i od razu je usmażyłam.
Przygotowujmy salaterkę – najlepsza będzie taka o płaskim dnie i prostych ściankach. Sałatkę będziemy układać warstwami. Na pierwszą warstwę idzie na usmażony kurczak.
Cebulę smażymy (na oleju) na tej samej patelni co kurczaka i kładziemy ją na mięso.
Trzecia warstwa to ketchup. Osobiście polecam użycie ketchupu pikantnego, który lekko zaostrza smak i nadaje mu dodatkowej głębi.
Ogórki kroimy na pół, a następnie na plasterki. Układamy na ketchupie.
Kolejna warstwa to kukurydza.
Kapustę pekińską myjemy, kroimy na pół i siekamy. Układamy na kukurydzy.
Ostatnia już warstwa to majonez.
Sałatkę nakładamy sięgając łyżką do dna, tak aby nałożyć sobie wszystkie warstwy.