Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki - 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki - 3 łyżki kukurydzy z puszki - 1 cebula mniejsza - 2 ząbki czosnku - olej do smażenia - sól - pieprz - papryka słodka - pieprz ziołowy - majeranek - Sos beszamelowy: - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka masła - 1,5 szkl mleka - sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku - 300 g makaronu świderki - 300 g sera żółtego Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser.