Składniki
duży filet z kurczaka
1/2 op. przyprawy kebab-gyros
3-4 garści makaronu penne
puszka kukurydzy
słoik ogórków konserwowych
słoik papryki konserwowej
średni słoik majonezu
4 łyżki keczupu pikantnego
sól, pieprz
Przepis
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobna kostkę. Oprószyć przyprawą kebab-gyros, wymieszać i usmażyć na łyżce oleju. Ostudzić. W tym samym czasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, przelać zimna wodą i ostudzić. Makaron można przekroić na pół aby były mniejsze kawałki. Paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę, przełożyć do osobnych miseczek. Kukurydzę osączyć z zalewy. W dużej wysokiej misce układać warstwami: 1/2 makaronu, posmarować cienka warstwą majonezu, ogórki, paprykę, kukurydzę, oprószyć sola i pieprzem. Posmarować cienka warstwą majonezu, wyłożyć kurczaka, polać keczupem, ułożyć makaron, ogórki, paprykę i kukurydzę. Całość posmarować keczupem. udekorować. Można oprószyć kolorowym pieprzem.
Sałatkę można zrobić dzień przed podaniem, należy ją tylko szczelnie przykryć folią spożywczą.
Sałatka będzie równie smaczna jeśli wszystkie składniki wymieszamy.