Prosta surówka z sałaty pekińskiej

Ewelina
Sałatki
08.08.2014 13:53
Prosta surówka z sałaty pekińskiej

Przepis

PROSTA SURÓWKA Z PEKINKI

Pyszna i chrupiąca surówka z tak lubianej przez wszystkich kapusty pekińskiej. Smaczny dodatek do obiadu, do grillowanych mięs, a dla nie mięsożerców - może stanowić pyszną lekkostrawną kolację.

Składniki:

kapusta pekińska

5 rzodkiewek

1/2 zielonego ogórka

mała puszka groszku (200g)(kupuję drobniutki Bonduelle lub Pudliszki)

2 łyżki majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu

sól

pieprz

szczypta cukru

koperek

Wykonanie:

Pekinkę, rzodkiewkę oraz obrany wcześniej ogórek kroimy. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, solimy, pieprzymy dodajemy szczyptę cukru do smaku. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. Dodajemy koperek (lub szczypiorek). Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut, aby składniki przegryzły się.