Kokosanki

Krzysztof
Przepisy
07.08.2014 18:00
Kokosanki

Przepis

Co trzeba?

200 g wiórków kokosowych

60 g masła

80 g cukru

2 białka + szczypta soli

3 łyżki mleka

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Co i jak?

Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści. Dodać mleko, wymieszać. Zdjąć z palnika.

Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

W osobnym naczyniu ubić sztywną pianę z dwóch białek, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

Stopniowo połączyć ze sobą masę kokosową i białka.

Dokładnie wymieszać, nakładać po łyżeczce masy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni, 10 min (aż ciasteczka się ładnie zarumienią).

Smacznego!