Surówka z sałaty pekińskiej

Ewelina
Sałatki
25.09.2014 10:53
Surówka z sałaty pekińskiej

Przepis

Pekinka z ogórkiem w greckim sosie i pieczone ziemniaczki

Pekinka jest dla mnie jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw - można kupić ją wszędzie i o każdej porze roku, daje się dość długo przechowywać w lodówce i ma smak na tyle delikatny, że pasuje do niej wiele rozmaitych dodatków. Tym razem "popełniłam" ją z ogórkiem i czerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki z piersi indyka i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaczków.

Składniki:

Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej

pół dużego ogórka sałatkowego

mała czerwona cebula

1/2 opakowania sosu greckiego w torebce

1,5 łyżki przegotowanej chłodnej wody

1,5 łyżki oleju

sól

cukier

Wykonanie:

Kapustę i ogórka opłukałam, osuszyłam. Kapustę drobno poszatkowałam, ogórka razem ze skórą starłam na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W szklance roztrzepałam sos z torebki, wodę i olej, aż do otrzymania emulsji.

Przed podaniem na stół składniki sałatki polałam sosem, dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i szczyptą cukru.