Nadziewana cukinia z serem pleśniowym

Krzysztof
Przepisy
07.08.2014 17:55
Nadziewana cukinia z serem pleśniowym

Przepis

Składniki:

- 2 cukinie

- 1,2 kg mięsa mielonego

- 120 g sera pleśniowego typu brie

- 120 g sera pleśniowego lazur niebieski

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 2 łyżki musztardy

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka delikatu czerwonego do mięs

- kilka czarnych oliwek

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy i dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz delikat czerwony. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Oba gatunki serów kroimy w małe kawałki, dorzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa i razem podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy i napełniamy farszem. Pieczemy w 180 C przez 45 minut. Gotowe cukinie ozdabiamy pokrojonymi oliwkami.