Przepis
Składniki:
Pulpeciki:
250 g mięsa mielonego
8 kuleczek mozzarelli z bazylią
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
1 jajko
Sos:
100 ml wody
1 mały przecier pomidorowy
garść kopru
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki słodkiej
200 ml śmietany 18%
1 cebula
sól, pieprz
Dodatek:
5 dużych ziemniaków
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Do mięsa dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy - dobrze mieszamy. Następnie formujemy placuszki i w środek wkładamy kulkę mozzarelli z bazylią i kleimy kulkę ( przypominającą kształtem kotlety mielone). Delikatnienie obsmażamy z dwóch stron, wkładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia. Ziemniaki umyj, pokrój w talarki i osyp ziołami i solą - ułóż na drugiej części naczynia do pieczenia.
Krok 2
Koper drobno siekamy
i dodajemy do pozostałych składników sosu, dobrze ze sobą łączymy i zalewamy pulpeciki z ziemniakami.
Piecz w temperaturze 180C góra - dół przez 40-45 minut.