Zapiekane pulpeciki z mozzarellą

Krzysztof
08.08.2014 6:43
Zapiekane pulpeciki z mozzarellą

Przepis

Składniki:

Pulpeciki:

250 g mięsa mielonego

8 kuleczek mozzarelli z bazylią

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz

1 jajko

Sos:

100 ml wody

1 mały przecier pomidorowy

garść kopru

1 łyżeczka chilli

1 łyżeczka papryki słodkiej

200 ml śmietany 18%

1 cebula

sól, pieprz

Dodatek:

5 dużych ziemniaków

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Krok 1

Do mięsa dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy - dobrze mieszamy. Następnie formujemy placuszki i w środek wkładamy kulkę mozzarelli z bazylią i kleimy kulkę ( przypominającą kształtem kotlety mielone). Delikatnienie obsmażamy z dwóch stron, wkładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia. Ziemniaki umyj, pokrój w talarki i osyp ziołami i solą - ułóż na drugiej części naczynia do pieczenia.

Krok 2

Koper drobno siekamy

i dodajemy do pozostałych składników sosu, dobrze ze sobą łączymy i zalewamy pulpeciki z ziemniakami.

Piecz w temperaturze 180C góra - dół przez 40-45 minut.